*Nettavisen* Nyheter.

Stina fødte i fengsel

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Kokaindømte Stina Brendemo Hagen fikk baby i fengsel i Bolivia.

17.09.10 06:06

20 år gamle Stina Brendemo Hagen ble i april i år dømt til 13 års fengsel for forsøk på å smugle kokain fra Bolivia til Norge. Hun og to andre norske kvinner ble tatt med 22,5 kilo kokain i bagasjen da de skulle ta flyet til Norge.

Natt til torsdag fødte hun en sønn. Det nyfødte barnet vil ikke endre bolivianske myndigheters krav om soning. Fødselen vil heller ikke endre på Hagens forhold i fengselet i Cochabamba.

– Vi fikk beskjeden i dag, men har ikke vært på sykehuset ennå. Det er naturlig at vi reiser dit for å se hvordan det går med mor og barn, sier statsadvokat Cynthia Escobar Oblitas til VG Nett og legger til.

– Hun er dømt til en lang fengselsstraff, den må hun uansett sone.

Vil ha sønnen til Norge

Brendemo Hagen ble gravid mens hun satt varetektsfengslet i Cochabamba. Pappaen er en søramerikaner i midten av 20-årene som ble kjent med Hagen da han besøkte en annen kvinne i fengselet.

San Sebastian fengselet i Cochabamba er åpent for gjester på dagtid, og det er vanlig at barn bor med sine mødre i fengselet.

Hagen har tidligere sagt at hun ønsker å bli utlevert til Norge slik at hun kan opprettholde et forhold til barnet sitt samtidig som det får vokse opp i Norge.

– Jeg skal sone hvert minutt av dommen - bare jeg får være i Norge med barnet mitt. Jeg vil ikke at ungen min skal vokse opp her. Men jeg kan heller ikke sende hun eller ham fra meg. Babyen min skal være hos mammaen sin, sa hun til Dagbladet i mars.

UD i kontakt med mor
Det norske utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere fødselen overfor VG, men underdirektør Ragnhild Imerslund i UD kommenterer på generelt grunnlag:

– Norsk UD bistår norske borgere som er i en vanskelig situasjon i utlandet. Vi har bistått Stina Brendemo Hagen hele veien, og vil fortsette med det.

I 2008 hjalp norsk utenrikstjeneste en av de tre kokaintiltalte jentene slik at hun kunne flykte til Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.