RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stine (26) fikk beskjed om å reise tilbake til Sør-Norge

Journalist Stine Hommedal hos NRK Troms og Finnmark opplever stadig lite hyggelige tilbakemeldinger fra folk som reagerer på dialekten hennes og det at hun bruker nynorsk som målform.
Journalist Stine Hommedal hos NRK Troms og Finnmark opplever stadig lite hyggelige tilbakemeldinger fra folk som reagerer på dialekten hennes og det at hun bruker nynorsk som målform. Foto: Privat
Sist oppdatert:
NRK-journalisten hetses fordi hun skriver nynorsk.

NRK-journalist Stine Hommedal (26) fra Voss bruker nynorsk som hovedmål på sakene hun skriver for NRK Troms og Finnmark, skriver Nordlys.

Det har ikke alle leserne taklet like godt.

I dag så nyhetssjef Nina Einem i NRK Troms, seg nødt til å legge ut et innlegg på deres Facebook-side hvor hun oppfordret folk til å slutte å skrive støtende innlegg journalisten.

- Det har kommet inn en del spørsmål til oss om hvorfor artikler er skrevet på nynorsk. Flere av sakene er også delt videre på Facebook med kommentarer om at det er kvalmende å se nynorsk-bruk her i Nord-Norge. Vi er glade for at folk vil dele sakene våre, men vi ser helst at de gjør det med en litt hyggeligere tone og at folk holder seg saklig, forteller Einem til Nordlys.

- Overrasket oss litt

Som allmenkringkaster er det som kjent en av NRKs oppgaver å ivareta og bruke alle målformene i Norge. Det er likevel få som bruker nynorsk i NRKs Troms og Finnmark-redaksjon, og dette er heller ikke første gang publikum i Nord-Norge har reagert på det.

I 2006 ble journalist Inger Johanne Sæterbakk hetset for hennes bruk av nynorsk.

- Det er litt morsomt. Vi har hatt inne en journalist fra Sierra Leone som snakket veldig gebrokken norsk og det reagerte ingen på, så vi ble litt overrasket at dette kom nå. Stine har også jobbet hos oss lenge, og har tidligere presentert nyheter både på TV og radio på hennes dialekt, sier Einem, og fortsetter:

- Vi har opplevd dette før, og advarte henne om at det kom til å komme reaksjoner når hun startet hos oss. Hun er en tøff dame som er stolt av dialekten og målformen sin, så at det kom reaksjoner er sånn sett ikke overraskende.

Aldri opplevd før

Hommedal har jobbet i NRK i 5 år. Tidligere i Bergen, Oslo og Trondheim, og de siste to årene i Troms. Hun har aldri opplevd kritikk på bakgrunn av hennes målform og dialekt før hun kom til Nord-Norge.

- Nei, jeg har aldri opplevd det før jeg kom hit. Da jeg startet med radiosendinger her, kom det mange innlegg i lokalavisene om dialekten min. At jeg kunne like greit bare reise sør igjen og at jeg ikke hørte hjemme her i Nord-Norge. Så at det nå kommer reaksjoner etter at jeg begynte å skrive artikler på nettsiden på nynorsk kom ikke som et sjokk, sier Hommedal til Nordlys.

Mye støtte

Etter at NRK publiserte innlegget i dag, har Hommedal fått mye støtte.

- Jeg har fått god støtte hele veien. Jeg har en fantastisk sjef og redaksjon rundt meg som har vært positiv siden dag én, og har fått mange tilbakemeldinger hele veien fra folk som har vært positive. I dag satt jeg og rødmet litt når jeg så alle de hyggelige meldingene som kom inn på Facebook, så det er ikke slik at alle er negative, sier Hommedal.

Ikke vurdert å legge om dialekten

Hommedal har heller ingen planer om å legge om dialekten.

- Det er nå bare slik jeg snakker og skriver. Det er ikke slik at jeg har vurdert å legge om til en nordnorsk-dialekt heller, avslutter journalisten.

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere