Gå til sidens hovedinnhold

Stjal 15 kilo nøkler

- Stjelingen er en slags livsstil.

En av de fornærmede har flyttet. En annen er på boligjakt.

En tredje fornærmet forteller at han har endret på navnet sitt.

Bodømannen (44) tok ikke bare gjenstander fra hjemmene deres, han stjal tryggheten.

- Jeg vil for alltid leve i frykt for at noen skal bruke identiteten min, sier han.

Da leiligheten hans ble rundstjålet i påska forsvant både bankpapirer, ligningsattest, selvangivelse, fødsels- og dåpsattest på han og barna, samt innloggingsinformasjon til Altinn, skriver AN.no.

15 kilo nøkler
Retten fikk onsdag høre flere personer forklare hvordan det er å bli rundstjålet for verdigjenstander, papirer og trygghet. Av noen som bare låser seg inn hjemme hos deg.

- Tiltalte har en stor forkjærlighet for ting. Og spesielt nøkler. Bare denne gangen beslagla vi rundt 15 kilo nøkler, forteller politietterforsker Øystein Røsnes.

Han forteller i detalj hvilke steder det er funnet nøkler til. Bedrifter, flere store boligkomplekser. Noe har vært greit å finne ut av, men på flere av nøklene er numrene slipt bort.

- En av nøklene vi finner på nøkkelknippet hans tilhører ei leilighet hvor det bor en familie med to små barn, sier Røsnes.

Samlemani
Dersom tiltalte dømmes i denne saken vil det bli hans 21. dom. Han ble første gang domfelt i 1984, og har siden vært dømt gjentatte ganger for vinningskriminalitet, og mindre narkotikaforseelser.

- Det er min oppfatning at han ikke gjør dette for å finansiere et rusmisbruk. Jeg kan ikke stille noen diagnose, men stjelingen er en slags livsstil. Det er som samlemani, sier Røsnes.

Han beskriver de enorme mengdene gods som er funnet. Titalls kofferter og bager. Det er beslaglagt tyvegods både hjemme hos tiltalte, hos venner av ham og i en bod tilhørende en leilighet man har funnet nøkkel til hos ham.

Tunge esker
De tre vitnene som ikke møtte til forklaring tirsdag ble alle funnet av politiet, og møtte i retten onsdag.

En av dem er sammen med tiltalte og en kvinne på en film fra garasjeanlegget i Østre skolepark.

Ifølge vitnet var han og kvinnen der fordi de skulle få skyss av tiltalte som skulle kjøre en bil til Mørkved for en kamerat. De hjalp til å bære flere tunge esker til bilen, men han stilte seg aldri spørsmål om hva som lå i eskene.

- Han er en ok fyr som gjerne gjør folk tjenester, jeg var bare glad vi fikk sitte på til Mørkved og hadde ingen grunn til å spørre hva som var i eskene, forklarte vitnet.

Aktor, politiadvokat Øyvind A. Rengård, la ned påstand om fengsel i to år og seks måneder for tiltalte.

Les flere saker fra Avisa Nordland

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar