Gå til sidens hovedinnhold

Stjal bokstaver fra familiegrav

Pøbler har vandalisert og skjendet fellesgraven til Anitas avdøde foreldre. - Det er makabert, sier hun.

Anita Sundsfjord går mot en grå gravstein ved Ytteren gravlund og peker dit bokstavene skulle ha vært. Kun små hull i steinen vitner om de tre bokstavene som er fjernet fra farens for- og etternavn.

- Jeg var så lei meg at jeg fikk ikke sove i natt, sier hun.

Fikk seg en støkk
Like før jul fikk Sundsfjord tilsendt et lite hyggelig bilde. Det viste foreldrenes gravstøtte hvor tre av bokstavene var borte.

Sundsfjord kommer opprinnelig fra Rana, men bor i dag Trøndelag. Lørdag denne helgen tok hun toget nordover for å se hærverket med egne øyne. Det satte en støkk i henne.

- Det var helt forferdelig å komme til grava og finne den slik. Jeg har snakket med dem som lagde gravstøtten og de sier det er kul umulig at bokstavene kunne falle ned av seg selv. Det måtte rå makt til for å klare det og de anbefalte meg å politianmelde saken, sier hun til RanaBlad.no

Politianmeldte saken
Bokstavene skal ha blitt festet på en måte som gjør det svært vanskelig å ta dem ut når de først har blitt satt inn.

- Jeg var så lei meg da jeg fikk se det selv, det er både simpelt og ynkelig at folk kan gjøre noe sånt. Kirkegården er en hellig plass for meg hvor jeg kommer og setter meg ned ved gravene til foreldrene mine og flere fra familien, for å prate og gråte, sier hun og fortsetter:

- Det er sånn man vil ha det her og så opplever man at noen har ødelagt noe som tilhører verdens snilleste folk. Da reagerer jeg og det skal ikke få gå upåaktet hen.

Sundsfjord kastet ikke bort tiden og kontaktet politiet umiddelbart etter at hun så skadeverket.

De som først oppdaget hærverket før jul, lette selv etter bokstavene på bakken og så også om andre gravstøtter manglet bokstaver, uten å finne noe. Det skal da ha vært lite eller ingen snø på bakken.

Spesialbestilte bokstaver
- Hvorfor tror du noen har gjort dette?

- Hvorfor? Det må være sykepersoner som går rundt på kirkegårder og gjør sånt, sier Sundsfjord og rister på hodet.

Bokstavene er kun fjernet fra farens navn, ikke morens, selv om de har felles gravstein.

- Vi syntes de var så fine og vi spesialbestilte dem da mamma døde for fem år siden og ville ha like til pappa da han døde i fjor i jula, sier Sundsfjord og forteller videre:

- Det gjør saken ekstra sterk at det er ett år siden han døde. I september i høst ble begge navnene satt på steinen og dette var den første turen min hit etter at alt var ordnet. Det er så makabert.

Sundsfjord sier at begravelsesbyrået har sett på graven og at nye bokstaver er bestilt.

- Jeg håper jeg aldri opplever dette igjen.

Les flere saker fra Rana Blad

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken