Gå til sidens hovedinnhold

Stjal flere hundre tusen: Hjelpepleier robbet 92-åring for arvepengene

- Jeg visste at pengene lå der, fordi jeg fant fram klær til henne i skapet.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Den 31 år gamle hjemmehjelpen er tiltalt for å ha stjålet store pengesummer og smykker fra fire pensjonerte kvinner hun stelte for. Kvinnene var i alderen 88 til 92 år da tyveriene fant sted.

Onsdag erkjente hun straffskyld for tre av de fire punktene i tiltalen.

Det var den eldste av de fornærmede, en 92-åring, som tok kontakt med politiet og fortalte at hun trodde hjemmehjelpen stjal fra henne.

Kjenner du personer som har opplevd lignende? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Hundepose med 160.000,-
- Hun tok selv kontakt fordi hun mistenkte at hjemmehjelpen stjal fra henne. Politiet oppsøkte leiligheten der tiltalte bodde og fant store mengder tyvegods. Det ble funnet flere smykker, samt 158.000 kroner i en bæsjepose for hunder. Hundeposen ble funnet i en sort boks på kjøkkenet, forklarte aktor Eindride Kjørri.

Ingen av de fornærmede kvinnene i saken møtte i rettsforhandlingene i Oslo tingrett onsdag grunnet sin høye alder.

Stjal kontanter og smykker
Den tiltalte kvinnen, som er utdannet hjelpepleier, erkjente straffskyld for tre av de fire punktene i tiltalen. Dette gjaldt blant annet tyverier av kontanter og gullsmykker.

Det mest alvorlige punktet, tyveriet på 350.000 kroner i kontanter fra 92-åringen, var ett av dem.

31-åringen forklarte at hun fant hun pengene i en konvolutt i en metallboks i skapet til den eldre kvinnen da hun stelte for henne.

- Jeg visste at pengene lå der, fordi jeg fant fram klær til henne i det aktuelle skapet. Men jeg planla aldri å lure kvinnen, hevdet hun etter å ha innrømmet tyveriet.

- Men når du tar 350.000 kroner har du vel til hensikt å lure kvinnen? spurte tingrettsdommer Janne Tennøe.

- Ja, jeg tok jo pengene, svarte kvinnen og forklarte videre at det var snakk om store sedler i mange forskjellige konvolutter.

- Men jeg visste ikke hvor mye det var snakk om. Konvoluttene var teipet sammen, fortsatte hun.

Sparte til barnebarna
Tingrettsdommeren ville videre vite når den tiltalte hjemmehjelpen fant ut hvor mye kontanter hun hadde stjålet, og hva hun tenkte om det høye beløpet.

- Jeg tok konvoluttene ganske tidlig på dagen og jobbet deretter hele vakten. Jeg åpnet konvolutten dagen etterpå og tenkte «Fy faen, nå kan jeg endelig fikse bilen», sa kvinnen og forklarte at hun ikke ante hvor mye av pengene hun hadde brukt opp før hun ble pågrepet, fordi hun hadde vært ute og festet og drukket hele helgen.

Pengene i konvoluttene var oppspart arv gjennom 20 år som 92-åringen hadde planlagt å bruke på sine barn og barnebarn.

- Noe har blitt tilbakeført, men vi er jo usikre på hva hun faktisk får tilbake, sa fornærmedes sønn, som var til stede i salen, til Nettavisen i en pause.

Kjenner du personer som har opplevd lignende? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Husket ikke tyverier
Den tiltalte kvinnen sa i retten at hun ikke kunne huske å ha stjålet armbånd eller kontanter fra to av de andre fornærmede kvinnene. Hun erkjente likevel straffskyld fordi flere av de eldre kvinnenes gjenstander ble funnet på hennes bopel.

- Jeg kan ikke huske å ha tatt disse tingene, men det ble jo funnet hos meg, sa hun.

Forholdet hun ikke erkjente straffskyld for var det minst alvorlige; tyveri av et pass og 1150 kroner.

Stjal bil og krasjet
I tillegg til de grove eldretyveriene måtte kvinnen også svare for å ha krasjet en stjålet bil i ruspåvirket tilstand. Politiet fant også Rivotril og amfetamin i leiligheten hennes.

Aktor Eindride Kjørr la ned påstand om totalt 7 måneders ubetinget fengsel for alle forholdene.

- Hun har utnyttet snille gamle mennesker. Det er en spesielt sårbar gruppe som er blitt utsatt for kriminalitet, sa han i sin sluttprosedyre.

Hjemmehjelpens forsvarer, Espen Wangberg, ba om fem måneders fengsel, der halvparten kan gjøres ubetinget med prøvetid.

Dom i saken faller fredag 11 oktober.

Reklame

Slik får du godt internett på hytta

Kommentarer til denne saken