RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stjal innmaten i 60 datamaskiner - politiet vet ikke hvordan

Bygg for biologiske basalfag (BBB-bygget) ved UiB.
Bygg for biologiske basalfag (BBB-bygget) ved UiB. Foto: Tom Hjertholm (Bergensavisen)
Verken politiet eller universitetsledelsen vet hvordan tyvene tok seg inn i bygget, eller hvorfor de stjal datadelene.

(Bergensavisen): Innmaten i de over 60 datamaskiner er stjålet fra Bygg for biologiske basalfag ved Universitetet i Bergen.

Det var universitetsavisen På Høyden omtalte det mystiske innbruddet først.

Deler av innmaten fra en rekke datamaskiner ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen, og biblioteket i samme bygg, ble stjålet natt til lørdag forrige helg.

Insituttet holder til det nye BB-bygget ved Haukeland universitetssykehus.

– Bestillingstyveri

Instituttleder Helge Nordby sier til BA at de tror det er snakk om et bestillingstyveri.

– Det eneste de var ute etter var prosessorer og RAM. De tok ingen hardisker, og var ikke interessert i noe annet. Vi tror det var et bestillingsoppdrag, sier han.

20 av instituttets datamaskiner var tuklet med, og 16 av dem må nå erstattes, opplyser han. I tillegg er seks bærbare datamaskiner stjålet, og to ødelagt.

– Har dere opplevd lignende før?

– Ikke på denne måten. De må ha hatt nøkler, fordi det er ikke tegn på innbrudd, sier Nordby.

Samme natt ble det stjålet innmat fra datamaskiner på biblioteket i samme bygg. Til sammen 60 datamaskiner på bygget skal ha blitt ribbet.

Det er nå satt inn vakthold på bygget om natten.

Demonterte maskinene

Ifølge avisen På Høyden har tyvene demontert internminnet og prosessorene. På de nyere datamaskinene har blitt fjernet både prosessorer og RAM, mens fra de eldre har tyvene kun tatt internminnet.

Tore Reigstad er overingeniør ved eiendomsavdelingen ved universitetet. Han sier til BA at det fortsatt ikke vet hvordan tyvene har kommet seg inn i bygget.

– Det er fortsatt under etterforskning, og politiet har vært her og gjort undersøkelser. Vi vet ikke nå hvordan de har kommet seg inn, sier Reigstad.

– Hva gjør dere for å forhindre lignende innbrudd andre steder på universitetet?

– Vi har adgangskontrollanlegg og et nøkkelsystem. Vi har overiskt over hvem som har nøkler, og de ansatte rundt på avdelingene må passe på at dører låst og et eget sikkerhetssystem på materiale og sensituv informasjon. Vi har sikkerhetsalarmer som går til vekter, og døgnbemannet sikring på hele UIB, sier han.

– Hvor alvorlig er det at noen bryter seg inn på denne måten og stjeler innmaten i universitetets datamaskiner?

– Det som er alvorlig er måten det er gjort på. Vi kan ikke si hvordan de har kommet seg inn, om de har brukt nøkkel eller om de har gjort noe med dørene eller sikkerhetssytemet. Det er det største problemet idag. Dette med datamaskinene er svært ubehagelig og energikrevende for de som eier dem, men om det er forsvunnet noen sensitiv eller vitenskapelig informasjon har jeg ikke oversikt over.

Nytt for politiet

Overvåkningskameraene i bygget skal ikke ha vært i drift da innbruddet skjedde.

Det har ikke lykkes BA å få tak i seksjonsleder ved brann- og tyveriavsnittet ved Bergen politistasjon, Knut Ellertsen, mandag.

Men til avisen På Høyden forteller Ellertsen at politiet ikke har opplevd et slikt innbrudd før, og at de tar saken alvorlig.

Eventuelle vitner eller andre som kan ha sett noe i området bes om å melde seg til politiet.

Les flere atikler i Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere