*Nettavisen* Nyheter.

Stjal klær for 90.000 kroner på en halvtime

Foto: (Securitas/Nettavisen)

- Eksplosjon av utenlandske mobile vinningskriminelle, sier sikkerhetsleder.

19.12.13 15:10

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Desember er den måneden i året nordmenn handler desidert mest. Ifølge en prognose fra hovedorganisasjonen Virke svir Oslo-folk av mest penger på julegaver. Innbyggerne i hovedstaden vil i snitt legge igjen 10.900 kroner i butikkene denne måneden, opplyser organisasjonen.

Men ikke alle betaler for seg. Statistikk Securitas har utarbeidet for Nettavisen viser at stadig flere tyver raider butikker og kjøpesentre i Oslo sentrum. Det stjeles mest i desember.

- Vi bemanner ekstra i julen, og desember er den desidert mest travle måneden for oss. Utviklingen er skremmende. Folk stjeler stadig flere og dyrere ting, sier sikkerhetsleder Jaran Engh i Securitas til Nettavisen.

Tips til saker? Kontakt Nettavisens journalist her!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Monterer metalldetektorer
I en årrekke har han fungert som sikkerhetsleder for en rekke butikker i Oslo sentrum. I tillegg har han ansvar for sikkerheten på luksuskjøpesentrene Eger og Steen & Strøm.

- Vi tar utvilsomt flere «vanlige» tyver i julen. Likevel er det største problemet den eksplosive økningen i antall utenlandske profesjonelle vinningskriminelle året rundt. Vi opplever nye tyvebander daglig, og ser at tyvene blir både frekkere og mer profesjonelle, sier Engh.

Han forteller om bander som stjeler klesstativer fulle av klær, at det brukes «jammere» som slår ut alarmene, og om frekke tyver med folierte handleposer og avbitertang i lomma.

- Vi har også de som kommer pent antrukket i en billig dress. De tar med seg en dyr dress inn i prøverommet, bytter om, og henger på plass den billige dressen i klesstativet, sier han.

Tall fra Søylen eiendom, som drifter Eger og Steen & Strøm, bekrefter at det stjeles stadig mer.

- Fra 2011 - 2012 ble det anmeldt tre ganger så mange tyverier fra disse kjøpesentrene. Tyvene har blitt mer organiserte og profesjonelle, noe som har ført til at vi har oppgradert sikkerhets- og overvåkingssystemene våre. I tillegg monterer vi nå metalldetektorer ved alle inngangene til disse sentrene, sier driftsdirektør Pål Henrik Kristiansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Raidet butikk for 90.000,-
Tidligere i år opplevde Steen & Strøm at utenlandske mobile vinningskriminelle robbet en av butikkene deres for 90.000. I løpet av 30 minutter hadde fem personer, både menn og kvinner, stjålet klær for 90.000 kroner. Ingen ble tatt.

- Pent kledde kvinner og menn i alderen 20 - 55 år samarbeidet koordinert og profesjonelt. Resultatet var at de kom seg unna med store verdier, sier Kristiansen i Søylen eiendom.

Han forklarer at tyveriet foregikk få meter unna av de butikkansatte.

- Først kom en mann inn i den aktuelle butikken. Han tok med seg en bukse og gikk inn i et av prøverommene. De ansatte så at han hadde med seg en bag, stusset litt på dette, men valgte av høflighet ikke å konfrontere han. Etter kort tid kom et par inn i butikken. De hentet flere klær som ble gitt til personen som sto i prøverommet. Deretter kom en fjerde kvinne inn i butikken med en helt lik bag som den mannen i prøverommet hadde med seg. På videoen ser vi at de like bagene byttes i prøverommet, slik at kvinnen får med seg en full bag, mens mannen i prøverommet kan fylle opp den andre med flere klær. Etter at paret har gitt mannen i prøverommet klær nok til å fylle bag nummer to, kommer en femte person og tar med seg denne bagen. De fire medhjelperne forsvinner raskt, mens mannen i prøverommet til slutt kan forlate prøverommet uten tyvegods på seg, forklarer driftsdirektøren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Stopper postpakker med tyvegods
Politioverbetjent Geir Ellefsen ved etterretning og vinningsavsnittet i Oslo bekrefter at utenlandske mobile vinningskriminelle er et stadig økende problem i Oslo.

- Vi har sett overvåkningsvideoer der utenlandske tyveribander bærer ut flatskjermer fra elektriske butikker i åpningstiden. Vi har også stoppet flere postpakker på vei til Romania, Albania og Chile som har vært fulle av tyvegods, spesielt gjenstander som stammer fra butikktyverier. Tyvene er svært profesjonelle på sitt eget fagområde. Ofte går de systematisk fra senter til senter, sier han.

Ellefsen mener likevel tyveritoppen i desember i stor grad skyldes langfingrede nordmenn.

- De profesjonelle arbeider året rundt. I desember, i julesesongen, er det derimot mange norske borgere som stjeler fra butikkene . Dette er ikke snakk om organisert kriminalitet, men langfingrede nordmenn som ikke betaler for seg, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.