Gå til sidens hovedinnhold

Stjal kompisens postnøkkel, pass, lønnsslipper og bankkonto

25-åring lurte til seg rundt 500.000 kroner.

En 25-åring er i Sunnmøre tingrett dømt til åtte måneders fengsel etter at han over flere måneder lurte til seg flere hundre tusen kroner ved å ta over identiteten til en kompis.

Den dømte skal ha blitt kjent med offeret da de to bodde i samme bolig i Sykkylven.

Opptakten til identitetstyveriet og svindelen var at offeret, som ikke hadde pc, spurte 25-åringen om hjelp til å opprette en bankkonto på internett for ham.

- Han brukte denne kontoen til å ta opp lån og så ballet det på seg, sier aktor i saken, politiadvokat Unni Moen Vikebakk, til Nettavisen.

Stjal pass
For etter å ha oppretten bankkonto på internett for vennen, stjal 25-åringen offerets pass og lønnsslipper.

Det første han gjorde var å bruke disse dokumentene for å få innvilget en kontokreditt på kroner 50.000 via denne kontoen.

- Denne kontoen «styrte» tiltalte via internett, uten at fornærmede hadde kjennskap til det. Identitetspapirene til fornærmede og postboksnøkkel lå lett tilgjengelig i fornærmedes hjem. I løpet av 2007 og 2008 borttok tiltalte, i tillegg til lønnsslipper, postboksnøkkelen og kopierte denne slik at han fikk tilgang til fornærmedes post, som han senere gikk gjennom. Han tok også et simkort som tilhørte fornærmede i forbindelse med at han måtte oppgi et telefonnummer ved søknad om lån, heter det i dommen fra tingretten.

Skandiabanken AB ble svindlet til å innvilge kontokreditt på kr 50.000. GE Money Bank innvilget et lån på 150.000, Santander Consumer Bank AS innvilget lån på 170.000, mens Nordax Finans AB ble lurt til å innvilge et lån på kr 150.000.

Sleipt og sjofelt
Lånene ble utbetalt til fornærmedes konto i Skandiabanken, og umiddelbart overført videre til tiltaltes konto og øvrige kontoer som han brukte for å få tilgang til pengene.

- Det var både sleipt og sjofelt, sier Vikebakk til Nettavisen.

«Tiltalte har på det groveste utnyttet tilliten til en kamerat som var godtroende og lett å utnytte, ved å misbruke hans identitet.», skriver tingretten i dommen.

25-åringen sa i retten at han hadde økonomiske problemer som følge av spillegjeld, og at dette var årsaken til at han benyttet han fornærmedes identitet for å oppta lån.

I tillegg til fengsel, ble mannen dømt til å tilbakebetale de rundt 500.000 kronene.

Kommentarer til denne saken