MALMØYKALVEN (dittoslo.no/Nettavisen): Tirsdag 18. februar klokken 22.30 viser NRK Anne Berit Vestbys dokumentar «Lillebror ser deg» om den svært omstridte giftdeponeringen i Oslofjorden.
Vestby opplevde i fjor at noen brøt seg inn i hjemmet hennes og tok datamaskinen og kamerautstyret hennes.
– Jeg hadde akkurat sendt en kopi av filmen til redigererne i Bergen. Ellers hadde alt forsvunnet, forteller Vestby til dittoslo.no.
- Veldig merkelig
- Det var veldig merkelig. Ingenting annet enn kamerautstyr og datamaskin ble stjålet. Det var kun de tingene tyvene var ute etter. Innbruddet ble etterforsket av politiet men saken ble henlagt, sier Vestby til Nettavisen.
- Tror du at noen tilknyttet prosjektet «Ren Oslofjord» sto bak innbruddet.
- Det hadde vært gunstig for dem hvis alt materialet hadde forsvunnet. Det ville vært et smart trekk hvis de ville ødelegge for meg, men jeg har ikke noe grunnlag for å si at de sto bak, sier Vestby.
Fulgte dumpingen
Vinteren 2006 startet Oslo kommune med deponering av giftig slam i Oslofjorden. Prosjektet «Ren Oslofjord» hadde som mål å fjerne giftige bunnsedimenter i Oslo havn og Indre Oslofjord.
Regissør Anne Berit Vestby kunne se ut til lekteren i Oslofjorden fra sitt hjem på Nesodden. I seks år har hun fulgte oppryddingen.
– Det å kalle prosjektet «Ren Oslofjord» var en genistrek. De brukte mellom 100 og 200 millioner på prosjektet og har gjort mer skade enn nytte. Men de måtte forsvare pengebruken og valgte derfor å blånekte for alt. Det stoppet enhver diskusjon og slik kom de seg unna med hele prosjektet, sier Vestby.
- Personlig stil
Hun understreker at dokumentaren har en personlig stil, at det er hennes meninger som kommer frem.
- Jeg håper folk ser hva som skjer og skjønner at her er det noe fundamentalt galt.
- Hva skjer med prosjektet i dag?
- Det er ikke avsluttet. Sist jeg var der ute lå en enslig gul bøye på stedet der de deponerte avfallet. På bøyen sto det «Maling pågår».
- Fagfolkene var fornøyd
Styreleder Bernt Stilluf Karlsen i Oslo Havn sier at prosjektet nå er avsluttet og at det bare er noen rapporter og litt etterkontroll igjen.
- Vestby mener prosjektet gjorde mer skade enn nytte. Er dere enige i det?
-Fagfolkene som har sett på dette, og som ikke er utdannet i filmkunst, men i forurensningsspørsmål, mener at det er en suksess. Vi velger å legge det til grunn.
-Har dere noe med innbruddet hos Vestby å gjøre?
- Ha, ha, ha. Nei, men det skaper jo en god spenning rundt filmen, sier Karlsen.