For en måned siden ble den nye tricksykkelen til Tobias Strandenæs (11) stjålet fra ham, da han var på skolen. Sykkelen hadde han kjøpt delvis med sine egne sparepenger og det var ingen hyggelig situasjon for den unge gutten, skriver Avisa Nordland.

- Jeg ble lei meg og trodde ikke jeg skulle få se den igjen. Jeg og læreren min snakket med alle lærerne på skolen for å høre om noen hadde sett den, forteller Tobias.

Facebook
Pappa Tore Stranden fortalte om hendelsen på jobben mpDesign, og de fikk da ideen om å teste ut sosiale medier for å se om de kunne finne sykkelen igjen.

- For oss på jobb er det viktig å forstå nye sosiale medier og vi ville se hvordan vi kunne utnytte det på en positiv måte, sier Tore Mårli, som er daglig leder i mpDesign.

Fikk tips
Facebook-gruppen «Mistet/stjålet i Bodø» ble opprettet, og de ansatte inviterte sine venner til å melde seg inn i gruppen.

- På kort tid fikk vi 2-300 medlemmer, og dagen etter jeg la ut bildet av sykkelen på gruppa fikk jeg tips om at den var blitt sett i området på Støver, forteller Stranden til Avisa Nordland.

Sykkelen var blitt oppbevart ved Støver skole, men var på nytt blitt tatt derfra. Stranden kjørte rundt i området og så en gutt som hadde sykkelen. Etter å ha sjekket rammenummeret viste det seg at dette var sykkelen til Tobias.

- Hadde vi ikke fått dette tipset ville vi ikke visst hvor den var, forteller Stranden.

Forebyggende bruk
I underkant av 800 personer har så langt meldt seg inn i gruppen. Også andre medlemmer av gruppen har rapportert at de har fått tilbake ting som de har mistet.

- For å se det store perspektivet så gjør dette det vanskeligere for tyvene. Jeg har en datter som ble frastjålet merkesko og iPoden sin, men det er verre for en tyv å bruke det, når folk vet at det er stjålet. Dette er forebyggende bruk av teknolog. Ting som folk er interessant sprer seg som ild i tørt gress på internett. På lignende måter kan dette være samfunnsnyttig, sier Tore Mårli.

Spennende
Etter fem dager var det en glad 11-åring som fikk sykkelen sin tilbake.

- Pappa sa at vi skulle finne den igjen i løpet av en uke etter at vi hadde laget gruppen, så det var litt spennende å holde på med, sier Tobias.

Les flere saker hos Avisa Nordland her!