RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stjeler mest kunst fra Sverige

Sist oppdatert:
Svenskene er betydelig mer rammet av kunsttyverier fra museer og kirker enn nordmenn - tross Munch-ranet, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelsen, gjengitt i Dagens Nyheter, viser at Sverige har langt større problemer med tyverier fra museer og kirker enn de andre skandinaviske landene.

Langfingrede besøkende
Rapporten fra Brottsförebyggande rådet og Riksantikvarieämbetet viser at 20 prosent av museene i Sverige opplevde tyveri fra 2002 til 2004. De som stjeler kan deles i tre store kategorier - vanlige besøkende, organiserte kriminelle og ansatte.

Ifølge rapporten er langfingrede vanlige besøkende antakeligvis det vanligste.

Økonomi svekker sikkerheten
Mange av de spurte i rapporten fremhever at museenes ønske om at folk fritt kan bevege seg blant kunstverkene er en årsak til «svinnet». En annen er at nedskjæringer fører til mindre fokus på sikkerheten.

Sveriges medlemsskap i EU får også noe av skylden. Antall tollere er redusert og en rekke gjenstander føres ut av Sverige og selges i London på det illegale markedet, skriver DN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere