*Nettavisen* Nyheter.

Stjerneadvokat tiltalt for grovt skattesvik

Foto: Roald, Berit (Scanpix/Kolonihaven.no/Montasje)

Sverre E. Koch er kåret til landets beste skatteadvokat - nå risikerer han fengsel.

25.10.11 20:25

Sverre E. Koch, partner i advokatfirmaet Thommessen, har vært regnet som en av landets dyktigste skatteadvokater, og han har flere år havnet øverst på Finansavisens advokatundersøkelse i kategorien skatterett.

Nå melder Økokrim at de har tatt ut tiltale mot Koch for skattesvik og grovt skattesvik, som straffes med bøter eller fengsel inntil henholdsvis to og seks år.

Saken stammer fra da Koch i perioden 1998-2005 var en av riggkjempen Transoceans skatterådgivere i Norge.

Milliarder i omløp
Tiltalen gjelder skattemessige disposisjoner og informasjonsfremleggelsen overfor ligningsmyndighetene i perioden 2002-2005, i forbindelse med salg av oljerigger fra det norske selskapet Transocean (TAS), til ulike Transocean-selskaper i Cayman Islands.

I 2001 ble seks borerigger solgt for 542 millioner dollar, da tilsvarende cirka 4,8 milliarder kroner, et beløp hvor mesteparten i utgangspunktet var skattepliktig i Norge, ifølge Økokrim.

Gjennom en sofistikert selskapsstruktur og transaksjoner mellom nærstående selskaper mener Økokrim at et dansk konsernselskap ble benyttet slik at utbytte kunne bli overført uten at pengene ble belastet med 25 prosent kildeskatt.

Økokrim mener at Koch medvirket til å gi ligningsmyndighetene ufullstendige og misvisende opplysninger, slik at det ikke var mulig for dem å forstå hva det var som egentlig skjedde.

Det er ikke Koch enig i.

- Jeg har hele tiden fastholdt at Transocean vil vinne skattesakene. Da er det selvfølgelig ikke grunnlag for straffesakene. Selv om domstolene skulle gi skattekontoret medhold i at det er grunnlag for å endre ligningene, så mener jeg at det ikke er gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger til skattekontoret og da er det uansett ikke grunnlag for straffeansvar, sier Sverre E. Koch til NA24.

I tiltalen står det at forholdene er grove fordi det gjelder særdeles store beløp, og fordi handlingene er utført etter nøye gjennomtenkte planer

- For foresettelig eller grovt uaktsomt å ha medvirket til å gi ligningsmyndighetene uriktige eller ufullstendige opplysninger når han forsto eller burde forstått at dette kunne føre til skatte- eller avgiftsmessige fordeler, og skattesviket er grovt særlig fordi det legges vekt på at handlingen kunne lede til unndragelse av meget betydelig beløp i skatt, at handlingen utført på en måte som i særlig grad har vanskeliggjort oppdagelsen, og at det foreligger medvirkning under utøvelse av næringer.

Kritisk til Økokrim
Tidligere i år tok Økokrim ut tiltale mot to andre skatterådgivere for Transocean-konsernets norske virksomhet, samt mot to selskaper som har hovedkontor i Houston i Texas, men er registrert i Cayman Islands. Tiltalen gjelder medvirkning til grovt skattesvik, og for selskapene også medvirkning til brudd på regnskapsloven.

Koch stiller seg kritisk til Økokrims vurderinger.

- Jeg er kritisk til at Økokrim, etter å ha avsluttet etterforskningen før sommeren ved å ta ut tiltale mot to andre rådgivere og to selskaper, først nå har besluttet å ta ut tiltale mot meg, sier Koch til NA24.

Økokrim tar forbehold om å nedlegge påstand om erstatning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag