Torsdag var rettssaken mot den Tidligere Molde-spilleren berammet i Frostating lagmannsrett.

Dette er ankesaken hvor Babacar Sarr i Romsdal tingrett ble frikjent for straff i en voldtektssak, men likevel ble dømt til å betale erstatning, i fjor høst.

Sarr, som var en av Ole Gunnar Solskjærs mest betrodde spillere i Molde, har hele tiden nektet straffskyld.

Torsdag meldte Nettavisen nyheten om at saken er utsatt til 1. oktober. Dermed må både Sarr og den fornærmede kvinnen vente i mange måneder før saken er endelig avgjort.

Les også: Molde-spiller frikjent for straff - må betale erstatning

- Skikkelig nedtur med utsettelse

Årsaken til at ankesaken ble utsatt var at det sentrale vitnet Sonni Nattestad, tidligere Molde-spiller, varslet at han ikke kom til å møte fordi han ville prioritere å spille treningskamp for sin nye danske klubb FC Fredericia.

Gjennom sin forsvarer uttrykker Sarr oppgitthet over utsettelsen.

- Sarr synes det er veldig beklagelig at saken ble utsatt. Han var på vei til å reise til Norge, og klar til å møte. Han syntes det var en skikkelig nedtur at saken ble utsatt. Han var ukjent med at Nattestad ikke kom til å møte. De har ikke hatt noe kontakt med hverandre om saken. Det var jeg som informerte Sarr om utsettelsen, og årsaken for det, sier stjerneadvokaten Mette Yvonne Larsen til Nettavisen.

Les også: Ole Gunnar Solskjær om voldtektstiltalt Molde-spiller: - Vi har valgt å stole på spilleren

I sosiale medier har en rekke personer, både i og utenfor Norge, spekulert i at Sarr ikke kom til å møte til rettssaken etter at han nylig signerte for sin nye russiske klubb FK Jenisej Krasnojarsk og forlot Norge. Den fornærmede kvinnen fryktet også at saken skulle bli utsatt på grunn av dette.

Bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen, John Christian Elden, reagerte kraftig på utsettelsen på nesten åtte måneder. Men nå slår Larsen tilbake.

- Jeg ser at Elden har vært uenig i utsettelsen av saken i media, men jeg registrerte ingen protester da partene mailet ny berammelse av saken.

- Vi motsatte oss utsettelsen. Men det var bistandsadvokat Elden og statsadvokat Nordheim som begjærte dette og fikk rettens aksept. Vårt syn ble ikke hørt, og saken ble som kjent utsatt, sier Larsen.

Les også: Molde-kaptein Ruben Gabrielsen feilaktig navngitt som Molde-spiller siktet for voldtekt

- Ingen protester fra Elden

Et søk i berammingslistene i norske domstoler viser at de to tungvekterne Elden og Larsen har en rekke oppdrag i flere måneder fremover. Dette kommer i tillegg til oppfølging av andre saker, nye oppdrag de får kontinuerlig og andre advokatoppgaver. Larsen understreker at hennes klient raskt ønsker å få satt punktum, og gå videre i livet.

- Årsaken til saken er utsatt så langt frem i tid er en kombinasjon av det er to veldig travle advokater, og at det er noen prosessuelle spørsmål som skal behandles av Frostating lagmannsrett før saken er klar til ny beramming, sier Larsen.

- Det kom verken protester fra bistandsadvokaten eller aktor når det gjelder det nye berammingstidspunktet.

Les også: Ole Gunnar Solskjær brukte voldtektssiktet spiller som kaptein

Statsadvokat Nordheim besvarte ikke Nettavisens henvendelser fredag, men Elden mener Larsen tar feil.

- Det hun sier er positivt uriktig. Jeg ba om at saken ble fremmet ved at politiforklaringen til Nattestad ble brukt som bevis, men aksepterte, dersom retten var enig med advokat Larsen i at vitnet måtte føres personlig, fordi det var et avgjørende bevis mot hennes klient, at saken ble utsatt, sier han til Nettavisen.

- Hennes forsøk på å få saken gjennomført uten at vitneprovet fra Nattestad skulle gjøres kjent for retten, fremsto som et desperat forsøk på å nå en uriktig frifinnelse.

Elden foreslo for partene å beramme ny rettssak i midten av mars og begynnelsen av juni. Dette har Nettavisen sett dokumentasjon på. På disse tidspunktene er Larsen opptatt med andre allerede berammede rettssaker i Oslo og Asker og Bærum tingrett.

Nettavisen har også sett dokumentasjon på at bistandsadvokat Elden på vegne av sin klient var svært kritisk til den sene nye berammelsen. Etter å ha tatt til etterretning at saken ikke kunne komme opp tidligere, svarte han lagmannsretten, statsadvokaten og forsvarer Larsen slik:

"Jeg finner det, for the record, riktig også å videreformidle min klients reaksjon på den nye berammelsen:

Blir bare helt dårlig av at dette ikke skal opp før oktober. Føler hele livet mitt har gått fullstendig i grus. Kan fortsatt ikke forstå at noen har lov til å gjøre dette."

Les også: Fornærmet kvinne gråt da hun fortalte om at den nå tiltalte Molde-spilleren var kaptein

Sentralt vitne må møte fysisk

Da saken mot Sarr gikk i Romsdal tingrett endret Nattestad forklaring på svært sentrale punkter sammenlignet med hva han hadde sagt i politiavhør. I politiavhøret forklarte han seg ufordelaktig for Sarr. Flere av detaljene husket han ikke da han var i tingretten.

Larsen er tydelig på at hennes klients rettssikkerhet skal ivaretas. Rettssikkerhet for tiltalte personer står svært sterkt i det norske rettsprinsippet.

- Det er ingen hjemmel til å lese opp politiforklaringer i retten når en person ikke møter i retten, dersom vedkommendes politiforklaring er å anse som et sentralt bevis, sier hun.

- Statsadvokaten fremmet heller aldri dette som et ønske. Opplesing vil kunne krenke retten til rettferdig rettergang, etter menneskerettighetenes artikkel 6.

Her heter det blant annet:

"For å få avgjort sine borgerlige rettigheter og plikter eller en straffesiktelse mot seg, har enhver rett til en rettferdig og offentlig rettergang innen rimelig tid ved en uavhengig og upartisk domstol opprettet ved lov (...)."

Flere anklager

Den tidligere Molde-spilleren har flere ganger tidligere vært i politiets søkelys, anklaget for voldtekt. Til sammen har han vært involvert i fire ulike saker, inkludert saken som skal behandles i retten neste uke, hvor ulike kvinner har kommet med anklager:

  • I november 2015 ble Sarr, da som Sogndal-spiller, anmeldt for en voldtekt i Sverige. Den saken ble henlagt.
  • I juni 2018 anmeldte en kvinne en påstått voldtekt som skal ha skjedd noen år tidligere. Saken ble etterforsket av Vest politidistrikt, men henlagt.
  • I november 2018 skal han ha forgrepet seg på en kvinne som var ute av stand til å motsette seg seksuell handling grunnet beruselse. Denne saken er fortsatt under etterforskning av politiet i Oslo.

I begynnelsen av februar omtalte Nettavisen nyheten om at Sarr beskyldes for å ha voldtatt samme kvinne to ganger på samme natt i saken fra Oslo i november i fjor.

Sarr mener han ikke har gjort noe straffbart.

- Saken fra Oslo ble anmeldt etter at kvinnen, som tilbrakte natten sammen med Sarr, googlet navnet hans fordi hun ville ha telefonnummeret hans. Da fant hun ut hvem han var. Etter å ha inntatt en bedre frokost på det aktuelle hotellet dro hun, og anmeldte ham dagen etter, sa forsvarer Mette Yvonne Larsen til Nettavisen.