Stjernekrigens lagleder

Alle har drømt om å styre en tropp robotsoldater og herje løs i George Lucas sitt fantastiske univers. Til dere sier jeg: Velkommen!

I «Star Wars: Republic Commando» tar du på deg skoene til lagføreren for en gruppe robotsoldater. Gjennom blant annet høye fjell, dype daler, fiendtlige installasjoner og enorme romskip skal dere kjempe mot utyske Sithene har på lager.

Dere er en sammensveiset gjeng, og i motsetning til andre spill er du opptatt av dine kameraters ve og vel. Trenger en av dere hjelp, dekker de andre. Du gjenoppliver kompisene dine, og de deg. Alle har en ting de er spesielt flinke til, for eksempel eksplosiver eller skytevåpen, og nøkkelen til suksess ligger i å bruke disse egenskapene mest mulig effektivt.

Som sjefen over alle sjefer sitter du med ansvaret. Heldigvis er det lekende lett, og kontrollsystemet sender kollegaer som «Rainbow Six»-serien ditt pepperen gror. Her skal du ikke sette punkter på kart eller planlegge alt ned til minste detalj. Ting taes på sparket, og du må holde hode kaldt for og komme gjennom de mange oppdragene.

For å gi medsoldatene ordre velger du en retning med styrekrysset og trykker på A. Hver retning tilsvarer en kommando, og du kan blant annet be gjengen din om og rense et område eller skyte alt som røre seg..

Rundt om på brettene finner du ulike punkter dere kan utnytte. Du kan be et medlem av troppen om og opptre som snikskytter, ta kontroll over et stasjonært gevær eller motta helse fra en av de mange helsestasjonene. Ofte er det riktig bruk av disse som vipper kampene i deres favør.

Soldatene er ikke fullstendig tomme i brødkassa. Blir faren overhengende stor er de i stand til å tenke på egenhånd. De velger de strategisk mest riktige målene, dekker den mest trengende medsoldaten og handler alltid for lagets beste. Dessverre er de ikke perfekte, og i en ellers så velpolert pakke legger du godt merke til det.

Er du for eksempel langt unna og ber en eller flere av dem om å komme til deg, skjer det både titt og ofte at de setter seg fast i ting på veien. Det være seg steiner eller andre hindringer, bom fast sitter ihvertfall kompisene dine. Og takket være samarbeidet med en flau feil i spillmotoren blir de ofte igjen der. Selv ikke da vi drepte og gjennopplivet de andre soldatene ville de rikke på seg.

Det enkle kontrollsystemet har sine fordeler og ulemper. Du slipper å konsentrere deg så mye om hva gjengen din skal ta seg til, og kan fordype deg i det som skjer på skjermen. Grafikkmotoren er kanskje ikke verdens beste, men omgivelsen er lekre nok og har alle den magiske «Star Wars»-stemningen.

Ulempen er at du innimellom føler deg som en suffløse. Du sitter med følelsen av å bare slippe til når skuespillerne har glemt hva de skal si. Når dette kombineres med «Republic Commando» sin mangel på originale ideer, sier det seg selv at «Star Wars»-stemningen er nøkkelen til å like dette spillet.

Fallet du for den, er «Republic Commando» et must. Eventyret om lagføreren og hans tropp er like essensielt som å se film nummer tre. Spesielt siden spillet byr på glimt av hva seriens hittil siste film inneholder. Andre vil ikke finne like mye glede her, men må likevel akseptere at dette er god, om enn noe uoriginal lagbasert actionunderholdning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.