RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stjernemegler stemplet for innsidehandel

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Stjernemegleren Per Robert Jacobsen blir stemplet som innsidehandler av Oslo tingrett.

Per Robert Jacobsen jobber i dag som megler for R.S Platou i Singapore. Siden DNO- og Sinvest-sakene smalt i 2006 har han også vært siktet av Økokrim, men påtalemyndigheten valgte altså ikke å tiltale ham sammen med Thomas og Harald Gulbrandsen.

Etter dagens dom sier Økokrims Thomas Skjelbred at saken mot Jacobsen fortsatt er til vurdering,

Nettavisen-ansatt Thomas Gulbrandsen ble tirsdag dømt til fire måneders fengsel for innsidehandel. Oslo tingrett konstaterte at Gulbrandsen hadde kjøpt aksjer i Sinvest etter å ha mottatt sms fra tidligere Pareto-megler Per Robert Jacobsen.

Les også: Vurderer å anke innsidesaken

«Hei sjef. To utenlandske aktører forhandler om å kjøpe sinvest. Snakker om bud på 130-135. Dette har du ikke fra meg.» lød smsen fra Jacobsen 14. juni 2006.

- Rykte
Like etterpå kjøpte Thomas Gulbrandsen 800 Sinvest-aksjer til kurs 100,88 kroner. To dager senere solgte Bjarne Skeie sine 34 prosent i offshore-selskapet til kurs 135 kroner til Aban Singapore.

- Det var helt klart et rykte, ellers hadde jeg ikke sendt det. Da hadde det jo vært innsideinformasjon, sa Jacobsen da han vitnet i Oslo tingrett tidligere i år. Han hevdet at meldingen var sendt som oppfølger til NA24-artikkelen «Rykter i riggaksje» dagen før.

Les: - Det var bare rykter

Men Oslo tingretts dom konstaterer at informasjonen fra Jacobsen var mer enn rykter.

- Innsideinformasjon
«Retten finner det klart at Jacobsen ved sin tekstmelding om morgenen 14. juni gav tiltalte informasjon som på to måter gikk ut over det som var kjent i markedet. Jacobsen bekreftet at det var den ene av de av NA24 nevnte alternativene – oppkjøp – som var det aktuelle. Et oppkjøp vil normalt gjøre seg solide utslag på en aksjekurs, jf. nedenfor. Han bekreftet også et sannsynlig prisleie, som senere viste seg å være korrekt.» står det i dommen.

Retten mener at Jacobsen hadde fått sin informasjon fra kollega Kristen Jacobsen i Pareto, som hadde deltatt i forhandlingene mellom Skeie og Aban.

Selv om Oslo tingrett frikjente Thomas Gulbrandsen og hans far i DNO-saken, konstaterer retten likevel at megler Jacobsen reagerte på innsideinformasjon fra Gulbrandsen da Pareto solgte DNO aksjer i 10. januar.

Salget av DNO-aksjer i timene før artikkelen «Sår tvil om DNO-eventyr i Irak» ble publisert 10. januar 2006, og den dokumenterte informasjonsutvekslingen mellom Gulbrandsen og Jacobsen denne dagen, gjør at Oslo tingrett konkluderer med at megleren solgte DNO-aksjer på innsideinformasjon.

DNO-saken ble også lagt til grunn da Oslo tingrett tirsdag dømte Gulbrandsen i Sinvest-saken.

«Tiltalte var tilsvarende etter DNO-oppstyret, derunder Paretos plutselige shorting av DNO-aksjer, klar over at Jacobsen kunne, slik retten vil betegne det, forholde seg løselig til innside-lovgivningen.» står det i dommen.

- Ikke noe nytt
Jacobsens advokat, Thomas Berge, sier til Nettavisen at det ikke har kommet noe nytt frem i saken i forhold til Jacobsen.

- Jeg konstaterer at Økokrim ikke har tiltalt min klient selv om de har visst det de har visst, sier Berge. Han konstaterer at Jacobsen ga videre et rykte til Gulbrandsen, selv om ryktet i dette tilfelle viste seg å stemme svært bra.

- Der Jacobsen jobbet florerte det med rykter - med og uten hold - og dette var på det tidspunktet ikke annet enn et rykte, sier Berge.

Nettavisen har tidligere intervjuet Per Robert Jacobsen som hevder at han aldri har gjort noe galt:

Lesogså: - Jeg har ikke gjort noe galt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere