RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stjernenes klassiske yndling

DEN LILLE SORTE: Hilary Duff går for en avslappet variant, Julia Roberts i en klassisk liten sort kjole og Diane Kruger i en superkort tubekjoe med skimrende detaljer.
DEN LILLE SORTE: Hilary Duff går for en avslappet variant, Julia Roberts i en klassisk liten sort kjole og Diane Kruger i en superkort tubekjoe med skimrende detaljer. (Stella)
Sist oppdatert:
Vet du ikke hva du skal ha på deg til festen? Den lille svarte er alltid en stilsikker vinner.

(SIDE2): Den lille svarte er tradisjonelt sett en cocktailkjole, klassisk snitt til knærne og gjerne litt ettersittende. Men verdens mest brukte kjole har fått mange kjære varianter, fra lårkort til midt på kneet, helsort eller med glitrende tilbehør, stroppeløs til heldekket.

Stjernene har også alltid omfavnet stilen og bruker den gjerne på den røde løper -

se stor bildespesial nederst i saken!

Chanel-formelen
Den lille svarte, eller LBD som den kalles på engelsk, er alltid en sikker vinner og selv om den kanskje virke litt kjedelig iblant så har ikke overlevd som kjole nummer èn i over 80 år uten grunn.

Det var Coco Chanel som introduserte den lille svarte kjolen på coveret av motebibelen Vogue i 1926, og straks ble den kjolen alle kvinner ville ha. Enkel, elegant og klassisk ble den brukt til hverdags, så vel som til den store festen.

Les også:Moten som varer evig

Overlever alt
Audrey Hepburn ble en av de første filmstjernene som virkelig viste frem den lille sorte signert Givenchy i filmen «Breakfast at Tiffanys», og etter det har kjendisene og kvinner verden over latt seg forføre av kjolene som alltid er like aktuelle.

Designerne og moteløver har i årenes løp laget mange versjoner av kjolen:

° Oscar de la Renta, YSL og Givenchy er bare noen av designerne som har laget sin egen vri på kjolen i årenesløp. Amerikanske Donna Karan startet sin kolleksjon med nettopp den lille svarte.

° 1970-tallet bar mest preg av fargerike disco - og hippieklær, men kjolen var allikevel til stede med vide ermer og i lårkorte varianter.

° På 1980-tallet tok pønkerne tak i kjolen og tilførte sikkerhetsnåler. Kelly Bundy (i serien «Married with Children») burkte en kort skinnjakke over en åletrang kjole, og vips så var trenden satt.

° På1990-tallet kom seriene «Friends» og «Sex og singelliv», der kvinnene poserte på plakater og cover iført nettopp den lille sorte kjolen som ble svært talende for motebildet i det tiåret.

Se kjendisene i alle varianter av kjolen nederst i saken!

Les også:Dette har du på deg i 2008

Les også:Vi gir vårmoten terningkast

Les mer om mote her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere