OSLO TINGHUS (Nettavisen): - Det er godt å være ferdig med vitnemålet. Jeg føler meg lettere nå, sier Hussein Kazemi (20).

Gjemte seg bak piano
I tingretten mandag ga han retten et sterkt vitnemål om hvordan han gjemte seg bak pianoet i lillesalen i kafebygget da Anders Behring Breivik kom inn og begynte å skyte, hvordan han flyktet uten å merke skuddskadene der og da og hva som skjedde da han senere sto overfor gjerningsmannen igjen, denne gangen på sørspissen av Utøya.

Kazemi som er født og oppvokst i Afghanistan, var på Utøya for første gang.

Flyktet med skade i beina
Uten sko og med skuddskade i beina, flyktet han ut i skogen etter at han Breivik hadde innledet sin massakre i kafebygget, der i alt 13 personer ble drept.

Kazemi var i begynnelsen ikke klar over at han selv var truffet. Han skjønte ikke helt hva som skjedde, men visste at han var i livsfare.

- Jeg løper, løper, løper inn i skogen. Det var glatt, jeg hadde ikke sko. Jeg følte meg alene, sa Kazemi da han vitnet.

Etter hvert traff han noen andre ungdommer inne i skogen. De tok seg av ham og brukte sine egne klær til å binde turniké rundt beina hans for å stanse blødningen.

Hussein var bekymret for at han skulle sinke de andre. Han ba en av jentene fortsette videre uten ham.

- Hun nektet å gå, men jeg ville ikke at hun skulle være der. Jeg sa: Bare gå. Jeg skal prøve å komme etter, sa han ifølge NTB.

Så Breivik komme mot dem
Kazemi fortalte at han senere på sørspissen sitter sammen med en venn vennen han flyktet samen med da han ser inn i skogen og ser en mann med politiuniform og maskingevær komme mot dem. Han anslår avstanden til cirka 50 meter.

Overfor retten fortalte han hvordan mannen kom bort til dem, men at geværet ikke var klart til skyting. Kazemi fortalte at gjerningsmannen snakket til dem med "en veldig snill stemme, veldig rolig".

- Har dere sett ham? spør gjerningsmannen. Kazemi svarer nølende ja.

Han forteller at han på det nærmeste er to meter unna, men at gjerningsmannen på det tidspunktet ikke hadde ladet maskingeværet. Selv følte Kazemi seg helt kraftløs. Han kunne ikke svømme, men kastet seg i vannet. Skulderen hans traff en stein.

- Jeg bryr meg ikke. Jeg tenker bare på at jeg må komme meg videre, fortalte han i retten.

HTML EMBED