*Nettavisen* Nyheter.

Stockholm: Intensivinnleggelser flater ut

Stockholm-regionen ser tegn til at antall intensivinnleggelser flater ut, men understreker at koronastormen ikke er over.

04.05.20 15:01

- De ansatte i sykehusene jobber på høyttrykk og har gjort det i ukesvis. Det er alles ansvar å lette trykket på sykehusene, sa helse- og sykehusdirektør Björn Eriksson i Region Stockholm på en pressekonferanse mandag. Han tror det vil ta måneder før ting begynner å normalisere seg.

Les også: De siste koronatallene fra Sverige - 90 nye dødsfall

Stockholm-regionen er episenteret i Sveriges koronautbrudd. Nå er det tegn til at kurven over intensivinnleggelser begynner å flate ut her.

I snitt er liggetiden for koronapasienter i regionen sju dager.

Tallene for innskrevne på sykehusene gruppert på alder, viser at andelen utskrevne synker raskt i de høyeste aldersgruppene, noe som klart viser hvilke aldersgrupper som er mest utsatt. Men alle aldersgrupper er rammet av koronautbruddet.

- Fortsatt full koronastorm

- Jeg har tidligere sammenlignet covid-19-epidemien med en storm. Akkurat nå er det ikke så lett å si hvor i stormen vi befinner oss, men det er fortsatt full storm og full styrke på vindhastigheten, understreket Eriksson.

Helse- og sykehusdirektøren i Region Stockholm beskriver et helsevesenet som er hardt presset:

- Enn så lenge har vi bygget ut helsevesenet raskere enn behovet, og vi har hatt ledig sykehuskapasitet og ledige intensivplasser, og vi har ikke behøvd å bruke Älvsjö (feltsykehus. Red. anm.) ennå, men det er helt på grensen.

Eriksson gjentok flere ganger at det nå er veldig om å gjøre og fortsette innsatsen med å holde den mye omtalte kurven av smittetilfeller nede.

Klikk på bildet for å forstørre. Bilde fra pressekonferansen om koronasituasjonen i Stockholm mandag.

Bilde fra pressekonferansen om koronasituasjonen i Stockholm mandag. Foto: Skjermdump

- Vi må få ned kurven

- Skal vi klare dette, må vi alle følge anbefalingene. Vi må få ned denne kurven som er ganske overveldende i Stockholm akkurat nå. De ansatte i helsevesenet kan ikke fortsette å streve i motvind dag ut og dag inn, sier Eriksson.

Skal Sverige se antallet koronadøde flate ut, må Stockholms innbyggere blant annet slutte og trenges på kroer og barer, poengterte han.

- Sykehusbehovet er i ferd med å plane ut, men vi kan bli nødt til å vente i måneder før dette begynner å normalisere seg. Derfor er det så viktig at vi står i det og holder ut, sier Eriksson.

De siste offisielle koronatallene for Sverige (3. mai) viser 22.317 smittetilfeller, hvorav 8400 i Stockholm-regionen.

Klikk på bildet for å forstørre. LEDIGE SENGEPLASSER: Sverige har bygget ut sykehuskapasiteten med sengeplasser raskere enn behovet under koronautbruddet og har ledig kapasitet. Blant annet har svenskene ennå ikke tatt i bruk det nye feltsykehuset i Älvsjø som sto klart i mars.

LEDIGE SENGEPLASSER: Sverige har bygget ut sykehuskapasiteten med sengeplasser raskere enn behovet under koronautbruddet og har ledig kapasitet. Blant annet har svenskene ennå ikke tatt i bruk det nye feltsykehuset i Älvsjø som sto klart i mars. Foto: Jonas EkstrÖmer (AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag