Gå til sidens hovedinnhold

Stockholm-politiker med tordentale: - Dette er ikke tiden for å henge med kompiser

- La meg være ekstremt tydelig. Dette er langt fra over, advarer Stockholms finansregionråd og refser svensker som nå gir blaffen i avstandsrådene.

OSLO (Nettavisen): Folk som henger på kafeer og uteserveringer og synes å gi blaffen i smittevernrådene provoserer både mannen i gata og de som skal lede an i kampen mot koronaviruset i Sverige.

- Svensker er dumme i hodet. Man tar det ikke på alvor. Om vi nå skal holde 1,5 til 2 meters avstand til hverandre, så skal man jo ikke gå og sette seg her, sa en av dem som var vitne til trengselen på en uteservering i Malmö onsdag, Jonas Karsson, til Aftonbladet.

Les også: - Bare ett av 75 smittetilfeller bekreftes

Torsdag passerte antall koronarelaterte dødsfall 2000 i Sverige.

- La meg være ekstremt tydelig

På en pressekonferanse i Stockholm torsdag formiddag gikk finansregionråd Irene Svenonius ut med en tydelig appell til svenskene om å ta smittevernrådene på alvor og bidra til at epidemien flater ut og ikke blusser opp igjen.

- La meg være ekstremt tydelig. Dette er langt fra over. Hvor lang tid det tar, kommer an på hvordan hver og en av oss opptrer, sa hun og minnet om koronadødstallene i Stockholms län og krevende arbeidsdager for de som jobber innen helse og omsorg.

Les også: FHI: - Vi vet ikke hvem som gjennomgår infeksjonen uten å ha symptomer

- Sliter med å redde liv

- De har lange og tøffe arbeidsdager der de sliter med å redde liv, sa hun og rettet en tydelig pekefinger mot landsmenn som nå synes å gi litt blaffen i myndighetenes smittevernråd:

- Dette er ikke tiden for å henge på en kafe med sine kompiser. Nå er tiden inne for å holde ut, sa hun og minnet om at myndighetene i region Stockholm har vide fullmakter til å treffe beslutninger dersom kafeer og restauranter ikke tar sin del av ansvaret.

- Vi kan til og med stenge virksomheter om man ikke følger de retningslinjer som finnes, sa Svenonius.

Politiet i Stockholm melder at de vil øke nærværet i parker og gater framover.

Stort press i helsevesenet

Seks uker inn i pandemien, er Stockholm-regionen fortsatt episenteret i Sveriges koronautbrudd. Her har de måttet omstille sitt helsevesen på rekordtid. Nå har de smittevernutstyr som holder for en uke framover, mens det foreløpig er overkapasitet på sykehus- og intensivplasser, blant annet gjennom bygging av et feltsykehus i Älvsjö. Så langt er det rapportert inn 1071 koronadødsfall i Stockholms län, og arbeidspresset i helsevesenet beskrives som høyt.

Les også: Svensk politiker ville bli smittet av koronaviruset - dro til Stockholm

Samtidig kommer altså meldingene om innbyggere som er i ferd med å ta hverdagen tilbake på en måte som ikke alltid er i tråd med smittevernrådene.

Les også: Kan dette bli framtidas flyreise etter korona?

Ryddet opp i tallblunder

Assisterende statsepidemiolog Anders Wallensten benyttet den daglige pressekonferansen torsdag ettermiddag til å rydde opp i blunderen fra tirsdag, der Folkhälsomyndigheten kom i skade for å presentere helt feil anslag for mørketall.

Nå sier Folkhälsomyndigheten at for hvert bekreftet tilfelle av covid-19-smitte er det 75 tilfeller som ikke er påvist.

Beregningen kommer fram i en modellering for Stockholms län. Her anslås det at Stockholm nådde smittetoppen 8. april og at 26 prosent - nesten en tredel - av innbyggerne i Stockholms län vil være eller ha vært gjennom smitte når vi når 1. mai.

Les også

Denne korona-teorien løftes stadig frem, og den kan forandre alt

Kommentarer til denne saken