RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stokkmaur-sverming gir topp fiske

Sist oppdatert:
Med varmebølgen over Norge, begynner stokkmauren sin sverming. Det medfører igjen topp fiske i Oslomarka.

De første stokkmaurrapportene kom inn i forrige uke. Dette var i de nordre områdene av Nordmarka. Stokkmauren trives i gammelskog og er kun tilgjengelig for fisken i en kort periode tidlig på sommeren, da flygemaur kommer ut fra stokkene. Fluefiskere som skal inn på denne tida bør ha med seg store maurimitasjoner!

Stokkmauren svermer en stund senere, og er større og svartere enn den vanlige røde skogsmauren. Optimale værforhold for å treffe på en stor sverming er varmt og sol, gjerne med en del vind. Vann som ligger i områder med mye døde og døende trær er sikre steder for heftig fluefiske. Disse store insektene er ikke akkurat mesterflygere og detter fort ned.

Venter på vind
Det virker nesten som om de venter på vind for å flytte seg lengst mulig. Stokkmauren opptrer aldri i like store mengder som den røde skogsmauren. Likevel gir de lokale flygesvermingene tettheter som er irriterende nok for turgående "ikke-fiskere" (les: kjevene er lagd for å gnage i trær..), men ørreten elsker dem.

Skogeierne er heller ikke så begeistret som fluefiskerne. Imitasjonen kan godt være samme mønster og farge som vanlig rød skogsmaur, men lag de større. Gjerne krok str 12. En stripe svart celleplast og svart eller brunt hanehackle bundet «parachute» gir en perfekt flue. Dette tar det heldigvis maks 3 minutter å binde, og det er dermed ikke så kjedelig.

Oppdrift
Celleplasten sørger for riktig oppdrift til å etterlikne en halvdrukna maur i vannskorpa uten bruk av andre flytemidler. Siden stokkmauren svermer så lokalt og i relativt kort tidsrom, er det ikke så ofte at man treffer på en skikkelig sverming. Men sørg for å ha med et par slike imitasjoner nå, for å ikke gå på en klassisk «Murphy`s lov».

Ellers begynner døgnflueklekkingene å gå mot slutten. Begge Leptoplebia-artene (marginata og vespertina) er ferdig. E. vulgata klekker fortsatt i bra mengder en del steder. Om tropevarmen som er meldt slår til i helga, kommer det til å sverme stokkmaur i Nordmarka.

Her kan du kjøpe fiskekort for Oslomarka

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere