RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stolt-høring på nyåret

Sist oppdatert:
Stolt-Nielsen vil først utkjempe neste rettsrunde i slutten av februar.
Det er klart etter at distriktsdommer Bruce W. Kauffman nå har sendt ut en innkalling om at rettshøring vil finne sted 22. februar. Det er spørsmålet om det amerikanske justisdepartementet kan gå videre til straffesak som skal avgjøres i rettsalen til US District-dommer Kauffman.

Med andre ord om Stolt-Nielsen fortsatt har amnesti fra en straffeprosess, slik selskapet hevder.

Stolt-Nielsen opplyste mandag at de vil sende inn prosesskrift rundt det aktuelle spørsmålet innen fristen som er satt til 22. november av distriktsdomstolen i det østlige rettsdistriktet i Pennsylvania.

Det skjer etter at amerikansk høyesterett mandag avslo å behandle det konstitusjonelle spørsmålet om en domstol kan hindre justisdepartementet i å ta ut tiltale eller ikke.

Det skal også være klart at distriktsdomstolen i første omgang kun vil behandle spørsmålet om gyldigheten av amnestiavtalen. Det amerikanske justisdepartementet ønsket også at andre aspekter tilknyttet straffeprosessen skulle begynne å rulle gjennom rettssystemet.

Bakgrunnen for saken som nå skal behandles av Kauffman er at Stolt-Nielsen som første selskap noensinne ble kastet ut av justisdepartementets amnestiprogram i 2003. Det skjedde etter at selskapet først ble innlemmet i programmet etter å ha meldt om den ulovlige kartellvirksomheten i kjemikalietankermarkedet, en virksomhet de selv deltok i.

Saken følges nøye av rettsmiljøet i USA som følge av sin prinsipielle betydning i forhold til justisdepartementets "nye" praktisering av amnestiprogrammet.

De to andre norske kjemikalietankrederiene JO Tankers og Odfjell har allerede blitt bøtelagt i forbindelse med kartellsaken og deres toppledere har sonet fengselsstraffer i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere