Stolt sønn tegnet pappas redningsaksjon

Foto: ARIEL MARINKOVIC (Afp)

Presidenten sier han aldri har opplevd et mer rørende møte mellom far og sønn.

13.10.11 10:04

Det var et historisk øyeblikk i Chile da Florencio Avalos (31) kom ut i frihet etter å ha vært innesperret i 69 dager.

Mottatt med jubel
Redningsarbeideren, pårørende, Chiles president og et pressekorps på over 1500 journalister mottok den første av gruvearbeiderne, 31 år gamle Florencio Avalos, med stor jubel da han ankom overflaten ved San José-gruven i Chile klokken 05.11 norsk tid.

Avalos ble omfavnet av sin kone, sønn og til slutt Chiles president Sebastian Pinera da han endelig var ute i frihet.

Tegnet pappa
I to måneder har syv år gamle Bairon ventet på dette øyeblikket. Mens faren Florencio Avalos (31) ble undersøkt av leger på et provisorisk sykehus, tegnet sønnen en tegning av den historiske redningsaksjonen av faren.

Bairon var blant de første som fikk omfavne en av de innesperrede gruvearbeiderne. President Sebastian Pinera beskriver møtet mellom far og sønn som et vidunderlig og rørende øyeblikk.

- Jeg sa til Florencio at det er sjeldent jeg ser en sønn som viser så mye kjærlighet for sin far, sa presidenten til journalister på stedet.

Se video: Gjenforent med sønnen
Les også: Hadde med gave til presidenten
Se bilder: Redningsaksjonen i store bilder
Les også: Obama sender hilsen til Chile

Redningsaksjonen er historisk. Aldri før har noen blitt reddet opp i live fra en gruve etter å ha vært innesperret i så lang tid.

En etter en
Klokken 06.11 ankom den andre gruvearbeideren Mario Sepulveda Espinaze overflaten, og ble gjenforent med sin kone. Klokken 07.08 nådde den tredje gruvearbeideren Juan Illanes overflaten. Carlos Mamani var den fjerde gruvearbeideren som ble hentet opp fra mørket. Han nådde overflaten klokken 08.11.

Mamani er den eneste av de 33 gruvearbeiderne som er boliviansk. De resterende er chilenske statsborgere.

Femtemann opp var Jimmy Sanchez (19), den yngste av mennene som har vært innesperret i to måneder. Han ble omfavnet av sin far, som hadde med seg flagget til fotballklubben Universidad de Chile. 19-åringen fortalte at tanken på hans to måneder gamle datter Barbara har hjulpet ham i hans 69 dager lange fangenskap.

Sjettemann opp var Osman Araya (30).

Sjuende mann opp var José Ojeda (47).

Det tar redningsarbeiderne cirka én time å hente opp én person.

De 33 gruvearbeiderne, som er omdøpt til «Los 33» (De 33), har allerede fått heltestatus i Chile.

- Ikke over før alle er ute
President Pinera talte til folket på direktesendt TV kort tid etter at førstemann var kommet opp til overflaten. Han benyttet anledningen til å takke redningsmannskapet for å gjøre redningsaksjonen mulig.

- Når Chile er forent, så er vi i stand til å gjøre enestående ting, sa presidenten med en henvisning til både redningsaksjonen og jordskjelvet som rammet landet tidligere i år.

- Dette landet viser sin sanne sjel, og hva det er i stand til å gjøre når vi står overfor motgang, sa presidenten.

Men Pinera understrekte at redningsaksjonen ikke er over før alle sammen er ute i trygghet.

- Dette er ikke over før alle de 33 er ute, sa han.

Det vil trolig ta to døgn før samtlige er brakt opp til overflaten. Pinera har sagt han skal personlig ta imot alle gruvearbeiderne.

Turen opp fra dypet
Klokken var 04.56 da den første gruvearbeideren Florencio Avalos (31) startet på den 622 meter lange turen opp fra dypet til overflaten.

Avalos er den av gruvearbeiderne som er psykisk og fysisk sterkest, og er førstemann ettersom den første turen kan være en stor påkjenning. Deretter blir de svakeste i gruppen hentet opp én etter én.

Stålkapselen roterer mens den blir heist opp, og gruvearbeiderne har drukket en spesiallaget drikke fra NASA, som skal motvirke svimmelhet.

Redningsmann sendt ned
Ved 04-tiden norsk tid ble redningsmann Manuel Gonzalez Pavez firet ned for å starte prosessen med å hente opp de innesperrede gruvearbeiderne.

Det var full jubel på bakkenivå da stålkapselen med Gonzalez Pavez ble sendt ned. Redningsarbeiderne sang Chiles nasjonalsang, ledet an av president Sebastian Pinera.

Klokken 04.37 ankom Gonzalez Pavez rommet der gruvearbeiderne er innesperret. Gonzalez Pavez ble mottatt med stor jubel og glede av gruvearbeiderne, som ikke har sett noe annet livstegn siden 5. august.

Omtrent 30 minutter senere var altså den første gruvearbeiderne Florencio Avalos ute i frihet.

Klokken 05.26 startet den andre redningsmannen, Roberto Rios, på sin 622 meter lange tur ned til gruvearbeiderne. Rios var nede ved 05.45-tiden. Det er ventet å ta 48 timer før sistemann er oppe av gruven.

Forsinket redningsaksjon
Aksjonen med å hente opp de innesperrede gruvearbeiderne var forsinket med to timer.

Først klokken 03.00 norsk tid startet redningsarbeiderne på prosessen med å fire ned stålkapselen «Phoenix».

Det ble gjennomført flere testrunder med stålkapselen for å inspisere forholdene i tunnelen. Det skal også ha oppstått problemer med døren til stålkapselen, men testrundene fortsatte etter en reparasjon.

Les også: Slik skal de reddes

650 meter under bakken
De 33 gruvearbeiderne har sittet innesperret 650 meter under bakken i gruven San José i Chile siden 5. august.

Gruvearbeiderne ble sperret inne da en gruvegang raste sammen. Først etter 17 dager fikk de kontakt med omverden.

Tirsdag kveld norsk tid kom også Chiles president Sebastian Pinera til gruven for å overvære opphentingen av de 33 gruvearbeiderne.

Det er ventet at hele redningsaksjonen vil ta 48 timer. De som er fysisk og psykisk sterkest vil bli heist opp først.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag