RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix (Scanpix)

Stoltenberg: - Rosene gråter

Sist oppdatert:
Familie, venner og Arbeiderbevegelsen tok farvel med Monica Elisabeth Bøsei (45).

Fredag ettermiddag tok familie, venner og politikere farvel med Monica Elisabeth Bøsei (45) under en humanistisk minnestund på Sundvollen hotell.

Bøsei hadde vært ansvarlig for å drifte Utøya i en årrekke, og fikk etter hvert tilnavnet «Mor Utøya». Hun var en av de 69 menneskene som ble drept i massakren på Utøya fredag for to uker siden.

Var om bord i fergen
Bøsei var om bord i fergen som fraktet den terrorsiktede over til Utøya. Minnestunden finner sted på det samme hotellet som ble et samlingssted for de overlevende fra Utøya i dagene som fulgte etter tragedien.

Minnestunden ble innledet med de vakre tonene til Johan Sebastian Bachs «Air». Artisten Ingrid Olava sang Simon & Garfunkels klassiker «Bridge over troubled water» og den svenske folkesangen «Jag vet en dejlig rosa» under minnestunden.

Stoltenberg holdt tale
Statsminister Jens Stoltenberg, som har kjent Bøsei i mange år, var blant flere som holdt tale i minnestunden.

- I høst så skulle vi smales for å si takk til Monica. I over 20 år ga hun av sitt liv til Utøya. Vi skulle gi henne roser. Vi skulle gi henne alle vakre ord i verden. I stedet samles vi her ved hennes kiste. Monica er død. Rosene gråter, sa Stoltenberg under minnestunden.

- Monica hadde to livsverk. Dere i familien og dere på Utøya. For meg gikk det litt i ett fordi det var Jon (mannen til Monica red.anm.) som kjørte fergen med stø hånd da jeg tok ferjen, og Monica som tok meg imot da jeg kom til Utøya, sa Stoltenberg.

- Skal finne ut av mørket
Deretter henvendte statsministeren seg direkte til Monicas nære familie.

- Kjære, Jon, Viktoria og Helene. Vi er mange som sørger over Monica. Dere bærer den tyngste sorgen. Den vil følge dere lenge. Det blir dager uten lys og netter fullt av savn, men da skal dere huske at dere ikke er alene, sa Stoltenberg.

- Sammen skal vi finne ut av mørket, sa han.

Stoltenberg nevnte Bøsei i sin tale i Oslo Domkirke to dager etter terrorangrepene.

- Nå er hun død. Skutt og drept mens hun skapte trygghet og glede for ungdom fra hele landet. Det er så urettferdig, sa statsministeren i talen.

Titalls begravelser
Denne uken har vært svært mørk og tung for pårørende og de overlevende fra Utøya med flere titalls begravelser. Bare fredag blir det avholdt 32 begravelser for Utøya-ofrene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere