RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenberg: - Vi må prøve å hindre at noe slikt skjer igjen

Statsminister Jens Stoltenberg under minneseremonien foran Høyblokken 22. juli 2012.
Statsminister Jens Stoltenberg under minneseremonien foran Høyblokken 22. juli 2012. Foto: Berit Roald/AFP/NTB scanpix
Sist oppdatert:
Anders Behring Breivik ville forandre det norske samfunnet 22. juli i fjor. Det klarte han ikke, fastslo statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under minnemarkeringen.

- La oss ære de døde ved å gledes over livet, ba statsminister Jens Stoltenberg i sin minnetale i regjeringskvartalet søndag.

Ett år etter at Anders Behring Breivik detonerte bomben utenfor Høyblokka i regjeringskvartalet ble de åtte døde minnet med kransenedlegging og taler. Gjerningsmannen lyktes ikke med sitt forsett om å forandre oss, fastslo statsministeren.

- Gjerningsmannen tok mange liv og påførte ufattelig lidelse. Bomben og skuddene var ment å forandre Norge. Det norske folk svarte med å omfavne våre verdier, sa han.

Stoltenberg holder tale under minnemarkeringen og kransenedleggelsen i Regjeringskvartalet 22. juli, ett år etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Blant publikum står medlemmer av regjeringen, kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit.

- Livet er skjørt og dyrebart
Stoltenberg sa at de som døde 22 juli søkte ingen fare, de levde slik vi ønsker å leve i Norge.

- Døden rammet brått og uten nåde. Året som har gått har lært oss hvor dyrebart og hvor skjørt livet er, sa han.

Han ba om å vise omsorg for de tusenvis av andre, søsken, besteforeldre, venner og kolleger som har mistet sine nærmeste.

- Kjærligheten er evig skal vi mindre hverandre om. livets flamme er slukket, smerten må vi bære for alltid. I ett år har barn gått den tunge veien til graven for å sørge over sin mor eller far. Fedre og mødre har grått over sin elskede sønn eller datter ved den tomme sengen.

- Og tusenvis av andre – søsken, besteforeldre, venner og kolleger – har følt savn og fortvilelse. Det har i sannhet vært et tungt år, sa Stoltenberg. sa statsministeren.

Ser frem mot 22. juli-rapport
Han uttrykket samtidig sitt ønske om at 22. juli-kommisjonen, som skal levere sin rapport 13. august i år, skal bli så usminket som mulig

- Ikke en dag har gått har uten diskusjon om hva som har gått feil og hva som har gått galt. Det er en viktig debatt å ta. Den kommer til å gå gjennom hele hendelsesforløpet og beredskapen. Noen tiltak er allerede iverksatt, sa Stoltenberg.

- Det er det minste vi kan gjøre i en slik situasjon, la han til på den etterfølgende pressebriefingen.

- Vi må se på samfunnet vårt
- Har det som skjedde en årsak i én manns gjerninger eller skyldes det det samfunnet vi lever i, spurte Nettavisen statsministeren etter talen.

- Dette ønsker jeg ikke å ha en mening om. Det er opp til domstolene å avgjøre. Men vi, som er en del av samfunnet, må se på det, og se hva vi kan gjøre for å hindre at slikt skjer igjen, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Han tror likevel ikke at Internett og umodererte forum er årsaken.

- Vi har hatt handlinger med vold og terror også før Internett kom, sier statsministeren,

Også kongefamilien deltok under minnehøytideligheten som var den første av mange markeringer søndag til minne om de som døde og ble skadet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere