*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg: - Vi vil forsterke klimainnsatsen

Oslo (NTB): - Norge vil fortsatt ta en lederrolle i arbeidet med en stor klimaavtale. I mellomtiden må vi gi klimaet førstehjelp, sa Jens Stoltenberg (Ap) på sin halvårlige pressekonferanse onsdag.

Stoltenberg trakk fram den opprinnelige Kyoto-avtalen der man ble enige om å redusere verdens klimagassutslipp med 50 prosent og slo deretter fast at verdens klimaambisjoner har gått i feil retning.

- I Doha var man ganske fornøyd med å ha fått fram Kyoto 2. Den omfatter ikke 50 prosent, men 15 prosent av verdens klimagassutslipp. Så istedenfor å ha gått oppover har vi gått nedover. Det som er dypt urovekkende er at i en tid der vi har fått mer forskningsbasert kunnskap om at klimaendringene faktisk skjer, så ser vi at evnen til å handle har vært redusert og at utslippene har økt, slo statsminister Stoltenberg fast.

Stoltenberg trakk deretter fram tre tiltak som han mener vil representere førstehjelp til klimaet, nemlig å kutte kortlivede klimagasser som svart karbon (sot) og metan, øke innsatsen mot avskoging og kutte i subsidiene til bruken av fossil energi.

Statsministeren understreket også at Norge fortsatt skal ha en lederrolle i det internasjonale klimaarbeidet.

- Blant annet har vi en lederrolle i forhandlingene om en ny klimaavtale som skal ferdigforhandles innen 2015 og gjelde fra 2020, sa Stoltenberg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.