*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg: – Hellas-avtale viktig for sikkerheten

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker avtalen mellom Hellas og eurolandene velkommen. Foto: Thierry Charlier (Afp)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker avtalen mellom Hellas og eurolandene velkommen, og sier økonomisk stabilitet i Hellas er viktig for de andre NATO-landenes sikkerhet.

13.07.15 16:55

– Jeg ønsker avtalen velkommen fordi jeg tror at det er viktig for den greske økonomien, men også for hele Europa og NATO, sa Stoltenberg under et besøk til Slovenia mandag.

– Stabilitet og økonomisk framgang for Hellas er viktig av mange grunner, men selvfølgelig også viktig for sikkerheten til alle våre land, mener han.

Stoltenberg beskriver Hellas som en «engasjert alliert».

– Det er en alliert som har brukt mer enn to prosent av sitt BNP på forsvar over flere år, og jeg er helt overbevist om at Hellas vil fortsette å være en trofast og engasjert alliert, sier han.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras ble mandag enige med eurolandene om tøffe reformer i bytte mot et nytt låneprogram. Planen må godkjennes i den greske nasjonalforsamlingen.

– Ny vurdering om greske banker onsdag

Bankene i Hellas, som har vært stengt i to uker, holdes stengt i to dager til. Onsdag blir situasjonen vurdert på nytt, opplyser kilder i bankvesenet til Reuters.

– Målet er å gjenåpne filialene torsdag, sier en av kildene, som ønsker å være anonym, etter et møte med Hellas' visefinansminister.

Tidligere mandag opplyste en tjenestemann i finansdepartementet til Reuters at stengingen av greske banker fortsetter, uten å kommentere når bankene vil åpnes igjen.

Bankene i Hellas har vært stengt siden 29. juni etter at mange uttak truet med å velte systemet. I løpet av de siste to ukene har grekerne kun hatt mulighet til å ta ut 60 euro daglig.

Grekere kaller avtalen ydmykende

Mange grekere reagerer på de harde vilkårene til en ny låneavtale, og kaller den blant annet «elendig, ydmykende og rent slaveri».

Vanlige grekere i Atens gater er skeptiske til avtalen med eurolandene, som skal sikre en ny låneavtale. De tviler på at den fører til noen forbedring for deres liv.

– Det ville være bedre å ikke ha en avtale i det hele tatt. Fordi det vil sikkert bli verre de neste årene, sier Lefteris Paboulidis, som eier sin egen datingtjeneste.

Han tror det hadde vært bedre med en grexit.

– Jeg ville heller foretrukket det. Da hadde vi sultet i begynnelsen, men klart oss selv etter hvert, mener han.

Den 60 år gamle økonomen Haralambos Rouliskos beskrev avtalen som «elendig, ydmykende og rent slaveri».

Melina Petropoulou, som er daglig leder i en klesbutikk, tror vilkårene i avtalen vil gjøre det svært vanskelig for grekerne.

– Jeg ser ikke noe positivt ved at landet går fra vondt til verre om vi fortsetter å være en del av EU, sier hun.

Kontorsjef i en gullsmedforretning, Gianna Georgakopoulou, ønsker avtalen velkommen, men er misfornøyd med at butikker må holde oppe søndager.

– Når skal vi da hvile? Alle tror vi grekere er late, men vi jobber hardt, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag