*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg åpner for ulik lønnsvekst

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner for at noen arbeidstakere kan få høyere lønnsvekst enn andre, selv om lønnsoppgjøret i konkurranseutsatt industri skal sette rammen.

19.05.08 00:15

Statsministeren holdt innledning på tariffkonferansen til Unio, hovedsammenslutningen for lærere, sykepleiere og politifolk onsdag. Mange av forbundslederne var opptatt av at det trengs et ekstra lønnsløft for ansatte i offentlig sektor, og Jens Stoltenberg ga en liten åpning for det.– Jeg oppfatter det som at alle er enige om at lønnsveksten i konkurranseutsatt industri skal være normgivende for rammene i de øvrige oppgjørene, men så er det spørsmål om hvordan dette skal tolkes. Regjeringens kontaktutvalg for arbeidslivet uttalte i 2003 at det er rom for endringer i relative lønninger som sikrer et velfungerende arbeidsmarked og en rettferdig lønnsutvikling. Vi støtter denne holdningen, sa Stoltenberg.I klartekst betyr det at noen grupper kan få større lønnsvekst enn andre, så lenge den totale rammen for oppgjøret ikke overskrides.Lavere vekst

– Jeg ville blitt veldig populær hvis jeg sa hvem som skal få mer, men det er ingen som vil si hvem som skal få mindre. Det er for øvrig ikke snakk om at noen skal få mindre lønn i form av reallønnsnedgang, bare at de skal få lavere lønnsvekst enn andre, sa Stoltenberg.Unio-leder Anders Folkestad vil gjerne tolke Stoltenberg slik at det er rom for ekstra lønnsøkning til offentlig ansatte med høyere utdanning. Han mener dette er nødvendig for å tette lønnsgapet til privat sektor.– Jeg regner med at dette er et positivt signal til oss. Oppgjøret i industrien er ikke et magisk prosenttall og en fast grense, og det synes jeg Stoltenberg var tydelig nok på, sier Folkestad.Rekruttering

Stoltenberg var også tydelig på at han ikke ser økt lønn som det eneste virkemidlet for å sikre rekrutteringen til offentlig sektor.– Vi må få flere arbeidsløse og trygdede ut i jobb, vi må få flere over fra deltid til heltid og vi får uansett mer arbeidsinnvandring fra EØS-området. Sosiale velferdsgoder som barnehager og fødselspermisjon bidrar også til rekruttering av arbeidskraft, sa han.


Stoltenberg lovet at regjeringen vil bruke mer ressurser i offentlig sektor, men han understreket også at det er nødvendig med fortsatt modernisering og fornying.– Tilhengere av sterke fellesskapsløsninger må også være tilhengere av modernisering og effektivisering av offentlig sektor. Hvis offentlig sektor forfaller, åpner det for privatisering, sa han.(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag