RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenberg besøker Obama

Jens Stoltenberg møter USAs president Barack Obama tirsdag.
Jens Stoltenberg møter USAs president Barack Obama tirsdag. Foto: Handout (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møter USAs president Barack Obama i Det hvite hus tirsdag.

Obama har invitert NATO-sjefen til Det ovale kontor tirsdag formiddag for å diskutere transatlantiske sikkerhetsspørsmål.

Onsdag møter Stoltenberg så utenriksminister John Kerry og sikkerhetsrådgiver Susan Rice sammen med viseforsvarsminister Robert Work og andre amerikanske tjenestemenn.

Torsdag og fredag besøker forsvarsalliansens leder militærbaser i delstatene Georgia og Florida og skal blant annet om bord i jageren USS Carney.

Andre USA-tur

Obama var en av Stoltenbergs sterkeste støttespillere da han ble valgt til NATOs nye generalsekretær. Men da Stoltenberg var i Washington i mars, ble det ikke noe møte med amerikanernes øverstkommanderende.

NATO viste til at det ikke var snakk om et formelt bilateralt besøk, men ifølge Bloomberg -kommentator Josh Rogins kilder hadde generalsekretæren aldri fått noe svar på en henvendelse til Det hvite hus.

Tradisjon

Ifølge USAs tidligere NATO-ambassadør Kurt Volker brøt Obama en lang tradisjon ved ikke å ta imot generalsekretæren. Det er vanlig at alliansens leder møter toppene i de viktigste medlemslandene tidlig i perioden.

– Bush-administrasjonen hadde en klar linje. Når NATOs generalsekretær var i byen, så tok presidenten imot ham for bygge opp under autoriteten hans, sa Volker til Rogin.

«Utmerket forhold»

Fra alliansen avviste man at det lå noe annet bak enn møteplanlegging, og Stoltenberg selv sa at NATO har et utmerket forhold til USA.

Invitasjonen kom så etter at Stoltenberg avsluttet marsoppholdet i Washington med et møte med Obamas sikkerhetsrådgiver Rice.

– Rice takket NATOs generalsekretær for hans sterke lederskap av alliansen i en kritisk tid for europeisk sikkerhet, sa en talsperson. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere