UTØYA/OSLO: Jens Stoltenberg har brukt dagen sin på AUFs sommerleir, hvor han tidligere på dagen holdt en tale om Natos rolle i Ukraina.

– Vi er alle opptatt av å hindre en storkrig, og president Putin må vite at hvis han tenker på å gjøre det han blant annet gjorde i Georgia, Moldova og Ukraina, så er Nato der med en gang. Og hensikten med det er å hindre at han gjør det. Han må skjønne, ja, Ukraina er en tidligere sovjet-republikk, og han mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina kan gjøre, var noe av det Stoltenberg sa til AUF-ungdommen.

Les saken: Stoltenberg: – Putin mener i sitt forvirrede hode at han bestemmer hva Ukraina kan gjøre

Senere på dagen tok han seg tid til å møte norsk presse, og da la han heller ingenting mellom linjene i sin kritikk av Russlands invasjon av Ukraina.

– Putin gjorde en veldig alvorlig feilvurdering, da han trodde at han skulle vinne krigen på noen få dager. Nå har vi ikke sett en større brutalitet siden 2. verdenskrig. Putin er ansvarlig for en brutal angrepskrig som har drept og skadet tusenvis av mennesker. Det viktigste vi gjør er å støtte Ukraina, fordi det er farlig for oss også, sa Stoltenberg innledningsvis til Nettavisen.

Se hele intervjuet med Jens Stoltenberg her:


Sikkerhetsbildet

Stoltenberg fortalte også at Russlands atomvåpen-trusler er skremmende, og at derfor trenger Nato å stå sammen mot trusselen fra øst. Han ble også spurt om hvordan Nato vil reagere, hvis Russland skulle velge å ta over Svalbard.

– Nå skal vi ikke spekulere for mye, fordi det skaper mer usikkerhet og uforutsigbarhet. Nato er der for å forsvare Norge, og Svalbard er en del av Norge, svarte Stoltenberg.

– Hvor sannsynligvis er det at Taiwan kan bli det nye Ukraina?

– Det vi vet er at Kina truer Taiwan, uavhengig av besøket til Pelosi, så er vi urolige for måten Kina tar seg til rette i sydøsthavet. Kina er også en utfordring for vår sikkerhet og våre verdier, sa Nato-sjefen.

– På hvilken måte endrer det sikkerhetsbildet i Norge at Sverige og Finland er på vei inn i Nato?

– Det styrker Norges sikkerhet. Det øker rommet for det nordiske sikkerhetssamarbeidet. Det er en klar beskjed om at Natos dør er åpen, og dermed er det ikke Putin som bestemmer hvem som skal være med i Nato, svarte Stoltenberg.

Siste nytt om Ukraina her

Sverige og Finland

Nato-sjefen understreket at Sverige og Finlands vei inn i Nato har gått raskere enn noe annet land i historien.

– 23 av 30 land har ratifisert avtalen. Det er svært raskt og det er mange land, men vi trenger 30 land, det vil si alle land. jeg vil være varsom på når alle parlamentene er ferdig med å gjøre jobben, men vi er i kontakt med alle Nato-land, sa Stoltenberg.

– Hvor bekymret er du for Erdogan?

– President Erdogan er leder for en av Natos 30 medlemsland. Han støttet jo at vi inviterte Sverige og Finland og signerte protokollen, og så har Tyrkia, Sverige og Finland laget en avtale om hvordan de skal bekjempe terror. Den avtalen er offentlig, alle kan lese den avtalen, men det er ingen tvil om at kamp mot terror er viktig for alle Nato-land, sa Stoltenberg.