Stoltenberg kan få afghansk krise i fanget

Jens Stoltenberg under sin første pressekonferanse som Nato-leder.

Jens Stoltenberg under sin første pressekonferanse som Nato-leder. Foto: Thierry Charlier (Afp)

Afghanistan kan bli et langt større problem framover enn NATO har tatt høyde for, frykter Kristian Berg Harpviken, direktør ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Jens Stoltenberg la ikke overraskende mest vekt på krisen i Ukraina og forholdet til Russland da han onsdag holdt sin første pressekonferanse som generalsekretær i NATO.

Men i tida som kommer, kan Stoltenberg bli tvunget til å rette søkelyset et annet sted, mener Harpviken.

– Jeg er redd situasjonen i Afghanistan kan bli en langt større utfordring enn man kanskje har tatt høyde for i NATO, sier PRIO-direktøren til NTB.

Han har nettopp vært på besøk i Afghanistan og forteller om en prekær politisk situasjon. En ny samlingsregjering er kommet på plass, men regjeringen er en skjør konstruksjon. De ulike fraksjonene kan lett havne i konflikt med hverandre, og da kan resultatet bli et splittet maktapparat som ikke evner å danne samlet front mot opprørsbevegelsen Taliban, advarer Harpviken.

– Det er mye som tyder på at situasjonen i Afghanistan kan bli vanskeligere enn tidligere, sier han.

NATOs kampoppdrag i Afghanistan utløper ved nyttår, men USA og NATO inngikk denne uka avtaler med afghanerne om å bli værende i landet også de tre neste årene med 10.000 amerikanske soldater og 2.000 soldater fra andre NATO-land. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.