Nato-sjef Jens Stoltenberg, EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Estlands statsminister Kaja Kallas var samlet på denne symbolske datoen i Tallinn, ett år etter at Russland invaderte Ukraina.
– Estland har viljen og modigheten for å kjempe for frihet. Frihet betyr også å ha samarbeidspartnere. Vi er aldri alene igjen. Estland er et stolt medlem av EU og Nato, sa Estlands statsminister Kaja Kallas innledningsvis i Estlands hovedstad.
Hun snakket videre om at ukrainerne viser en stor modighet og vilje for å forsvare landet sitt, og at Estland, EU og Nato vil være der hele veien.
– Ukraina trenger våpen og ammunisjon. Derfor foreslår jeg at EU jobber raskt og sender mer våpen og ammunisjon til Ukraina. Russland prøver også å skape kaos ved at de har satt i gang en cyber-krig mot andre. Ukraina er ikke redd, så hvorfor skal vi andre være redd da? Russiske krigsforbrytelser kan ikke gå ustraffet, og ingen russisk leder skal slippe unna, sa Kallas videre.

Forsvarssjefen om krigen i Ukraina: – Sånn sett har Russland tapt allerede
– Desperat
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen var også klar på at Putin har mislyktes.
– Han har ikke oppnådd noen av sine mål. Han har tvert imot sett at EU er mer samlet enn noensinne. Ukraina har også blitt et sannhetsvitne av modighet og vilje. De har vært et eksempel til etterfølgelse, sa hun.
Von der Leyen snakket videre om Putins desperasjon.
– Han sender hundretusenvis av unge menn til Ukraina som kanonføde. Det sier litt om hvordan det går og hvor presset han er. Vi skal fortsette å presse Putin, og vi skal fortsette å presse Putins venner med sanksjoner, sa EU-toppen.

Ett år siden Russland invaderte Ukraina: Dette er de viktigste hendelsene
Risiko for eskalering
Nato-sjef Jens Stoltenberg snakket om at friheten må aldri tas for gitt.
– I dag er det Ukraina som kjemper for friheten sin. Ett år siden lanserte Putin sin ulovlige krig. Han ønsket å knuse ukrainernes vilje. President Putin feilet. Likevel har ikke Putin gitt opp. Han ønsker et nytt Europa på Russlands premisser. Putin ønsker mer krig, ikke motsatt. Dette kan innebære en risiko for eskalering, men det er en alltid risiko med ting. Putin kan imidlertid ikke vinne i Ukraina. Det er farlig for oss alle, sa han innledningsvis.
Stoltenberg kom også med en forsikring til Estland som er i Russlands «bakgård».
– De vil alltid være beskyttet av Nato. Én for alle, alle for én. Jeg snakket også med president Erdogan i forrige uke, og jeg håper at Sverige og Finland blir medlemmer for Nato-toppmøtet i juli. Vårt mål er at Sverige og Finland kommer inn i Nato så fort som mulig, sa Stoltenberg videre.
Oberstløytnant og forsker ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen svarer på det vi lurer på om krigen nå, ett år senere.
Han sa til journalistene i salen at de ikke skal bekymre seg for at Nato kan bli «trøtte», hvis det blir en langvarig krig.
– Vi skal være med hele veien. Jeg gjentar, Putin kan ikke vinne, fordi da vil han ha mer og det er farlig for oss alle, var det klare svaret fra Stoltenberg.
Advarte Kina
Nato-sjefen kom også med en advarsel til Kina.
– De vet veldig godt at hvis de gjør dette, så støtter de en ulovlig krig og de bryter FN-pakten. En pakt som de selv er en del av. Jeg tror at de skjønner dette selv, men de har ingen troverdighet, svarte Stoltenberg på et spørsmål han fikk fra pressen.
Stoltenberg refererte til at Xi Jinping og Vladimir Putin erklærte seg selv som «grenseløse venner», kun noen dager før Russland valgte å invadere Ukraina.
Stormakten i Asia har fortsatt ikke fordømt krigen, og nylig var også toppdiplomat Wang Yi i Moskva for å møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Da var det god stemning og Yi kalte Lavrov for sin «gode venn». Putin understreket også at samarbeidet med Kina er svært viktig, og at han så frem til at handelen mellom landene «kan nå nye høyder».
Ett år siden
Natos generalsekretær har hatt et hektisk år, siden Putin bestemte at russiske styrker skulle invadere Ukraina, 24. februar i fjor. Stoltenberg har siden da hatt en svært viktig rolle med å holde Nato samlet, og sørge for at Ukraina fortsatt har en sjanse for å beholde friheten sin.

Stoltenberg om den brutale Ukraina-krigen: – Sjokkerer oss
Stoltenberg har hele veien lovet at Nato vil øke den politiske og økonomiske støtten til Ukrainas forsvarskamp, så lenge det er nødvendig for å sikre at Putin ikke får det som han vil.