Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenberg: Nybrottsarbeid på Mongstad

Oslo (NTB): Ap-leder og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener mange av målene ved den såkalte månelandingen på Mongstad er innfridd.

- Dette er nybrottsarbeid som er beheftet med usikkerhet og risiko, sa Stoltenberg under første dag av stortingshøringen om Riksrevisjonens rapport om statens arbeid med CO2-håndtering.

Han medga at det finnes teknologier for fangst og lagring av CO2, men slo fast at kostnadene ved å slippe ut CO2 i dag er for lave og prisen på teknologien for høy. Ifølge Stoltenberg var hovedformålet med Mongstad-prosjektet å gjøre noe med dette.

- Vi har nådd mange av målene vi satte oss, men ikke alle. Gevinsten har vært større enn kostnadene, sa Stoltenberg og viste først og fremst til resultatene ved testsenteret på Mongstad.

Årsaken til at fullskalarensing ved Mongstad ble skrinlagt, har ifølge Stoltenberg å gjøre med at kostnadene er vesentlig større enn tidligere anslått, fra 5 til nærmere 25 milliarder kroner.

- For det andre er utslippene vesentlig lavere enn tidligere anslått. Mens kostnadene er femdoblet er kostnadene halvert. Miljøgevinsten er kraftig redusert, sa han. (©NTB)