– Listene over kommunene det kan være snakk om å gi tidligere doser til, er ikke endelig fastsatt. Listen er basert på en gjennomgang av hvordan smittetrykket og innleggelser har fordelt seg over tid. Den er laget for noen uker siden. Så har vi tatt hensyn til tiltakstrykket i de ulike kommunene, sier Stoltenberg til NRK.

Stoltenberg sier også at dette ikke forandrer på planen om at alle ned til 18 år vil ha fått første dose i slutten av juli.

Statsministerens beskjed om vaksineplanen videre har skapt både glede og raseri:

- Kan føles urettferdig

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier i en kommentar til NTB at det er det lokale smittetrykket over tid, og ikke kortvarige enkeltutbrudd, som avgjør hvem som skal få ekstra vaksiner.

- Hensikten med fordelingen er å få ned smittepresset i hele landet slik at det blir færre utbrudd alle steder, og raskere gjenåpning i hele Norge, sier Nakstad.

Les også: Ordførere raser mot vaksine-skjevfordelingen

- Det kan føles urettferdig noen steder, særlig der man står midt i utbruddssituasjoner, men faktum er at alle kommuner vil få flere vaksinedoser de neste ukene selv om et tjuetalls kommuner med vedvarende høyt smittepress trolig får en del mer, sier Nakstad.

Har ingen forståelse

En rekke ordførere har reagert på at 24 kommuner i Oslo og Viken med høyt smittetrykk over tid vil få 60 prosent flere doser enn ellers ifølge regjeringens nye vaksinestrategi.

- Det er jo helt håpløst å lage ei slik liste ut fra hvordan det var før jul og i vinter. I øyeblikket er smittetrykket i Porsgrunn og Skien høyest i Norge. Da blir det helt meningsløst at vi skal gi fra oss mange vaksiner, sa ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), til Telemarksavisa. Han mener Porsgrunn er like sårbare som andre områder på Østlandet.

Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap), sa til Aftenposten etter onsdagens beslutning at hun har forståelse for de faglige rådene som kom fra FHI, men at myndighetene burde vente med skjevfordelingen. Aurdal mener at de eldre med underliggende sykdommer bør være fullvaksinerte først, siden kommunen fortsatt ikke er ferdig med å vaksinere gruppen mellom 65-75 år.

- Jeg liker ikke å sette grupper opp mot hverandre, men jeg synes det blir galt at russ i østlandsområdet skal vaksineres, når 65–75-åringer i Ålesund med underliggende sykdommer ikke er vaksinert, sa Ålesund-ordføreren til Aftenposten.

La inn et forbehold

På onsdag sa statsminister Erna Solberg følgende på en pressekonferanse om veien videre for vaksinestrategien.

- Hardt koronarammede kommuner skal få 60 prosent flere vaksiner. Det har regjeringen bestemt.

Men hun la inn et viktig forbehold også:

- Regjeringens beslutning har viktige forutsetninger: Vi må sikre at de kommunene som får færre doser i juni og begynnelsen av juli, har kapasitet til å få tatt dette igjen i siste del av juli. Sammen med statsforvalterne vil vi gå i dialog med kommunene for å undersøke at vaksinasjonen i feriemåneden juli kan gå etter planen. Skal vi endre fordelingen, må vi først være sikre på at dette ikke fører til en forsinkelse av når hele befolkningen er vaksinert.

Dermed bestemte regjeringen seg for å følge konklusjonen til Holden-utvalget med at langt flere vaksiner til områder med høy smitte, vil gi færre syke og døde.

- Ventet lenge på

En som derimot ikke var sint etter onsdagens beslutning, var Oslos byrådsleder Raymond Johansen. Han var «helt i hundre» etter Solbergs klare beskjed.

- Dette har vi ventet på lenge, og jeg er selvfølgelig veldig glad for at Oslo og andre områder i Norge med høyt smittetrykk får flere vaksiner, sa Oslos byrådsleder til NTB.

Les mer her: Raymond om skjevfordelingen: – Gode nyheter for gjenåpningen av Oslo

- Hele Norge står i denne situasjonen sammen – jo fortere vi får ned smitten i de områdene med mest smittetrykk, jo raskere kan vi lette på tiltak og få mer av hverdagen tilbake. Oslofolk har levd med svært strenge tiltak lenge, og det siste halve året har det aller meste vært stengt. At vi nå får flere vaksiner er svært gode nyheter for gjenåpningen av Oslo, la han til.

NTB/Nettavisen