Stoltenberg ønsker rask avklaring om NATO-toppjobb

Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg sier han ikke vil snakke om NATO når han taler til sitt landsstyre tirsdag.

Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg sier han ikke vil snakke om NATO når han taler til sitt landsstyre tirsdag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Jens Stoltenberg sier han ønsker en rask avklaring av hvem som blir generalsekretær for NATO, og dermed om han kan fortsette som Ap-leder.

25.03.14 09:22

- Jeg kan forstå at noen frykter en lang og uavklart situasjon, men det er det ingen som ønsker at vi skal ha. Enten det blir en avklaring i NATO på den ene eller andre måten, mener jeg det vil være bra med en rask avklaring, sier den tidligere statsministeren til NRK.

Stoltenberg, som kobles til jobben som generalsekretær i NATO, sier han ikke kommer til å erklære «noe som helst» når han taler til Arbeiderpartiets landsstyre tirsdag.

- Jeg leser jo aviser og hører på radio. Jeg ser at det er mange spekulasjoner om mitt navn som kandidat til ny generalsekretær i NATO, men jeg vil ikke bidra til de spekulasjonene, sier Stoltenberg.

Vil snakke Ap-politikk

På landsstyremøtet tirsdag og onsdag skal Arbeiderpartiet legge planer for de neste fire årene. Når Stoltenberg taler til landsstyret, håper han partifellene er kommet for å høre lederen snakke om Ap-politikk.

At Dagsavisens kommentator Arne Strand mener partilederen må erklære et eventuelt kandidatur overfor sitt landsstyre tirsdag, er han ikke enig i.

- Arne Strand er en klok mann, og jeg leser og lytter ofte til ham, men hvis han mener jeg må på talerstolen og erklære et kandidatur, mener jeg ingen er tjent med det. Uansett om han mener det ene eller det andre om min framtid i Ap eller NATO, så vil jeg ikke erklære noe som helst nå, sier Stoltenberg.

- Ap må gnistre

En ringerunde NTB har foretatt til flere medlemmer av sentralstyret og landsstyret, bekrefter bildet av at Jonas Gahr Støre er soleklar favoritt til å bli partileder dersom Stoltenberg nå gir seg. Andre navn som blir nevnt er Trond Giske, Helga Pedersen, Anniken Huitfeldt og Hadia Tajik.

Tajik sier det er hyggelig å bli nevnt, men understreket at det ikke er aktuelt med en diskusjon om lederverv i partiet nå. Om planen for de neste fire årene, sier hun til NTB at Ap må bli «det klart grønneste partiet», og at partiet må «vise at vi gnistrer» for et sterkt fellesskap og et moderne velferdssamfunn.

På spørsmål fra NRK om han er rett mann til å fornye Ap, svarer Stoltenberg:

- Det er landsmøtet som bestemmer det, men jeg er og har følt meg veldig motivert til å fortsette i Arbeiderpartiet. (©NTB)

Følg utviklingen omkring Stoltenberg, NATO og Arbeiderpartiet her:

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.