Gå til sidens hovedinnhold

- Stoltenberg opptrer bøllete

SVs ungdomspartileder nekter å holde kjeft, slik statsministeren ønsker.

- Vi kommer til å fortsette å løfte EØS-debatten uavhengig av hva valgkampstrategene på Youngstorget mener, sier SU-leder Andreas Halse til Nettavisen.

Halse er sterkt kritisk til handelsavtalen, og mener det derfor er uhørt at Arbeiderpartiet med statsminister Jens Stoltenberg i spissen forsøker å legge lokk på saken.

- Det er en kjempeviktig sak for oss, så vi kommer ikke til å holde kjeft, advarer han.

Tirsdag slår imidlertid statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg kategorisk fast at det ikke kommer på tale å reforhandle EØS-avtalen, skriver Dagens Næringsliv.

Les Gunnar Stavrums leder: Enig og tro til regjeringen faller

- Ubehagelig for Stoltenberg
SU-lederen synes rett og slett at Ap-ledelsen opptrer «bøllete».

- Ledelsen i Arbeiderpartiet tyr til bølleteknikker og skremselspropaganda for å tie i hjel en debatt som har utgangspunkt i høyst reelle forhold på norske arbeidsplasser, sier Halse, og forklarer:

- Det er en veldig refleks i Ap-ledelsen, ofte når det kommer ubehagelige debatter hvor man vet man ikke har folk med seg, at man i stedet for å gå inn i debatten for å prøve og overbevise hvorfor EØS-avtalen er så viktig, sier at debatten i seg selv er skadelig, sier han.

Halse mener det ikke vil fungere å legge debatten død, selv om Ap frykter at det vil skape en usikkerhet rundt det rødgrønne prosjektet.

- Det som jo skaper usikkerhet er hvis man ikke kan diskutere et veldig alvorlige samfunnsproblem, fordi det er ubehagelig for Jens Stoltenberg, sier han.

Han påpeker at også grasrota i fagbevegelsen krever debatt om Norges tilknytning til EU gjennom EØS-avtalen.

- Debatten har tiltatt i styrke fordi mange tillitsvalgte ser hvordan EØS-avtalen i praksis truer opparbeidede rettigheter i arbeidslivet, og er bekymret for fremtiden til den norske modellen. Men Aps umiddelbare refleks er imidlertid å bølle på plass hele det rødgrønne prosjektet, og de legger skylda på oss, sier Halse.

- Snur problemstillingen på hodet
I et innlegg han har lagt ut på SUs nettside tirsdag, går han til knallhardt angrep på Aps hjertesak, og spør om regjeringsmakt er viktigere enn arbeidsfolks rettigheter.

- Når sentrale Ap-folk går ut og krever at de av oss som ønsker en tilknytning til EU som setter arbeidsvilkår i første rekke skal holde kjeft for ikke å true regjeringssamarbeidet, snur de i virkeligheten problemstillingen på hodet. Det ledelsen i Arbeiderpartiet må spørre seg er om EØS-avtalen som den er i dag med tilhørende trusler mot arbeidsfolks rettigheter og fri flyt av kriminalitet over grensene er viktigere enn regjeringsmakt. For oss kan det se slik ut, skriver Halse.

Han krever at regjeringen er «krystallklar på at det er viktigere å verne om retten til faste ansettelser, tariffavtaler og solide lønns- og arbeidsvilkår enn å tekkes stadig nye regelverk fra EU».

- Det er veldig mange i Norge som mener at EØS-avtalen er dårlig for Norge og dårlig for arbeidsplassene. Det er et syn som fortjener politisk debatt, ikke bare sosialdemokratiske hersketeknikker, skriver han.

- Ønsker også folkeavstemning
Mandag sa Aps parlamentariske nestleder Martin Kolberg til NTB at han ønsker klar tale fra Sp-leder Liv Signe Navarsete, for å unngå usikkerhet rundt saken. Også Ap-nestleder Helga Pedersen ba om en avklaring.

Senere mandag kveld slo Sp-ledelsen fast at de ikke vil røre EØS-avtalen.

- Vi har avklart at EØS i år, akkurat som i 2005 og 2009, ikke skal stå i veien for en fortsatt rødgrønn regjering. Den politiske situasjonen gjør at vi ikke vil kreve oppsigelse eller reforhandling for å gå i regjering, het det i uttalelsen.

Halse synes Senterpartiet har tatt et veldig tidlig standpunkt.

- Det er valg i høst, og velgerne skal da ta stilling til hva slags politikk de vil ha. Hvis velgerne vil ha et Norge som er mindre avhengig av Europa, er det helt åpenbart at SV er det eneste alternativet, sier han, og vedgår samtidig at dette vil bli en veldig vanskelig sak å få gjort noe med hvis Ap blir veldig dominerende.

Som lederen av Senterungdommen, Sandra Borch, stiller også Halse seg åpen for en folkeavstemning om EØS-avtalen.

- Jeg er også tilhenger av en folkeavstemning. Det har kommet store endringer de siste årene, så EØS-avtalen mangler fullstendig demokratisk legitimitet, mener han.

SV-leder Audun Lysbakken slo før helgen fast at det er uaktuelt med en omkamp om EØS i form av en oppsigelse.

- Rått maktspill fra Stoltenberg
Også Nei til EU går hardt ut mot statsminister Jens Stoltenberg.

- Dette er et rått maktspill fra Stoltenberg, mener leder av Nei til EU, Heming Olaussen.

Olaussen karakteriserer Aps håndtering av EØS-debatten som et «råkjør», og sier han håper at folk gjør opprør mot «maktarrogansen».

- Nei til EU beklager sterkt at Sp og SV bøyer av for dette presset. Det betyr at det flertallet av folket som ønsker handelsavtale i stedet for EØS mister politiske støttespillere. Vi får et enda større demokratisk EØS-underskudd i Norge, sier Olaussen i en kommentar.

- Nei til EU vil på ingen måte gi opp kampen for å erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale. I første omgang vil vi støtte alle de krefter innen fagbevegelsen som tar truslene fra EU på alvor, og vil sikre at arbeidslivet ikke må underlegges EU-regler som truer den norske modellen. Den kampen står på LO-kongressen, sier han.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken