Utenriksministrene i Nato-landene skal i disse dager møtes i Romanias hovedstad Bucuresti. I åpningstalen tirsdag formiddag holdt Nato-sjef Jens Stoltenberg lite tilbake:

– Dette er en kritisk tid for vår sikkerhet, sa Stoltenberg.

– Putin feiler i sin brutale angrepskrig. Han responderer med mer og mer brutalitet. Vi ser bølge etter bølge med bevisste rakettangrep mot byer og sivil infrastruktur. Angrepene rammer hjem, sykehus og energistruktur, sa Stoltenberg.

– Dette er en forferdelig start på vinteren for Ukraina.

Se deler av talen her:

Har tatt kraftige militære grep - sender tydelig advarsel til Russland.

Han sa videre at kriger ofte avgjøres ved forhandlingsbordet, men at dette ofte er lenket til det som skjer på slagmarken.

– Derfor, for å skape forholdene for vedvarende fred, så bør vi sørge for at Ukraina kan overleve som en selvstendig nasjon. Derfor vil vi fortsette å sende vår støtte til Ukraina. Meldingen vår fra Bucuresti er at Nato vil stå med Ukraina så lenge som det kreves. Vi vil ikke gi oss, slo Stoltenberg fast.

– Det Putin er mest redd for, er demokrati og frihet. Det er hans hovedutfordring. Han ønsker ikke det, og derfor har han invadert Ukraina.

Les også: Paven ut mot én spesiell soldat­gruppering i Ukraina: –⁠ De er onde

Dialog

Stoltenberg sa at det ikke lenger er mulig for Nato å ha en meningsfull dialog med Russland.

– Fordi vi er en militær allianse, må vi fortsette å snakke med Russland for å unngå misforståelser og for å hindre at hendelser som oppstår, kommer ut av kontroll.

– Men dialogen vi prøvde å etablere gjennom for eksempel Nato-Russland-rådet, fungerer ikke i disse omstendighetene.

Han la som vanlig lite imellom når det gjelder hvem som har skylden for krigen i Ukraina:

– På vegne av Nato kan jeg si: Vi har forsøkt i mange år å få til et konstruktivt forhold og en konstruktiv dialog med Russland. Russland har gått vekk fra den dialogen, sa Stoltenberg.

Han gjentok også poenget om at Nato-land per nå er avhengig av Kina for enkelte råvarer, og at man fremover, i lys av Russlands angrep på Ukraina og handelsstansen det har ført til, må være bevisst på Nato-lands forhold og avhengighet av autoritære regimer.

Ukrainsk Nato-medlemskap

Etter talen fikk Nato-sjefen spørsmål fra journalister i salen, blant annet om et mulig ukrainsk Nato-medlemskap.

– Vi har et veldig tett samarbeid. Nato har vist en uforbeholden vilje til å støtte Ukraina, en støtte som mangler sidestykke i historien, sa Stoltenberg.

Nyhetsstudio: Krigen i Ukraina

Han la til at Nato-land de siste årene har trent opp ukrainske tropper.

– Denne krigen startet ikke i februar i år, sa Stoltenberg, og viste til invasjonen i 2014.

Han la til at Natos dør er åpen, og viste til at de nylig lot Montenegro og Nord-Makedonia bli medlemmer til tross for russiske protester, men la til at hovedfokuset nå er å støtte Ukraina og «sørge for at president Putin ikke vinner».

Stoltenberg gjorde det også klart at han forventer at utenriksministrene blir enige om å videreføre og øke støtten til Ukraina på det to dager lange Nato-møtet i Bucuresti.

– Ikke minst når det kommer til luftforsvar, slik at vi kan hjelpe Ukraina til å stå imot angrepene de nå opplever.