Stoltenberg holder pressekonferanse. Bekrefter at Nato forlenger hans engasjement som generalsekretær. Se web-tv fra Brussel:

– President Putin har gjort en stor feil, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da han møtte pressen før Natos ekstraordinære toppmøte i Brussel torsdag.

Jens Stoltenbergs periode som generalsekretær i Nato blir forlenget med ett år, bekrefter Jens Stoltenberg selv i en Twiter-melding.

Få de siste oppdateringene i Nettavisens nyhetsstudio

Les også: Fredsprisvinner skremt etter russisk trussel

– Den feilen var å starte en krig mot et uavhengig, suverent land. Han har undervurdert styrken til det ukrainske folk og heltemotet til det ukrainske folk og det ukrainske militæret, sa Stoltenberg på vei inn til møtet.

- Har allerede krysset «røde linjen»

Storbritannias statsminister Boris Johnson fikk spørsmål fra pressen om hva som er den «røde linjen» for Nato i Ukraina.

Han svarte at han mener «Putin allerede har krysset den røde linjen når det gjelder barbari i Ukraina» og sa at Nato-landene nå må se hva mer de kan gjøre for å sette ukrainerne «i stand til å forsvare seg.»

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har vært vært skeptisk til å snakke om røde linjer i krigen i Ukraina og sier vurderingen av ulike scenarioer og hvordan Nato skal reagere på dem ikke egner seg som spekulasjoner i pressen.

- Det skjer internt i Nato. Det skjer mellom våre militære, uttaler Støre til NTB.

Samtidig er Støre klar på at bruk av masseødeleggelsesvåpen må få følger:

- Jeg tror det vil være et viktig signal fra Nato at dersom det tas i bruk kjemiske eller biologiske våpen, så er det totalt uakseptabelt og vil få omfattende konsekvenser, sier han.

Nato-sjef Jens Stoltenberg og USAs president Joe Biden har tidligere gitt tilsvarende signaler.

Følg bildene fra Brussel og Nato-møtet direkte på nato.int.

Etablerer nye kampgrupper

På vei inn til Nato-møtet påpekte Stoltenberg at alliansen har trappet opp sitt militære nærvær på Natos østflanke og at Nato-lederne torsdag vil diskutere sin strategi for avskrekking og forsvar på lengre sikt. Første skritt, sa Stoltenberg, er etableringen av fire ny kampgrupper i Bulgaria, Romania, Ungarn og Slovakia.

Stoltenberg sa videre at Natos svar på Russlands handlinger er en vesentlig opptrapping av støtten til Ukraina og en styrking av Natos nærvær og styrkenes beredskap i øst.

- Vi gjør dette for å være i stand til å svare på enhver trussel, enhver utfordring mot vår sikkerhet, sa Stoltenberg. ( Se utskrift av Stoltenbergs uttalelser før møtet her).

Toppmøtet i Brussel startet klokka 8. Klokka 09.45 skal det tas offisielt gruppebilde. Klokka 10.00 starter møtet, mens Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holder pressekonferanse klokka 13.15, ifølge programmet.

Les også: Norge støtter forlengelse for Stoltenberg som Nato-sjef