UTØYA/OSLO: – Det er første gang jeg taler til AUF på Utøya etter at jeg gikk av som partileder i 2014. Det er her på Utøya at jeg lærte politikk og lærte å lede. På Nato er alt fikset og jeg sier bare «hello, hello», sa en lattermild Stoltenberg innledningsvis til ungdommen på Utøya.

Han snakket videre om at hans egentlige plan var å bli sosialøkonom og en dag jobbe i Norges Bank, noe som også ble mottatt med latter med tanke på at Stoltenberg fikk jobben som sentralbanksjef, men senere valgte å takke nei til jobben for å forlenge sin periode som Natos generalsekretær.

– Hensikten med Nato er ikke å være i krig, men å bevare freden for Nato-land, noe vi har gjort i mer enn 70 år. Vi lever i en farligere verden, siden det er første gang siden 2. verdenskrig at det er en fullskala krig i Europa. Krigen er så brutal at vi ikke fatter det, sa Stoltenberg med henvisning til Russlands invasjon i Ukraina.

Og han la til:

– Det er et angrep på våre verdier og den verdensorden vi vil ha, og det gjelder uavhengig av politisk farge. Det vi ser er at Putin går til et massivt angrep på Ukraina, fordi han ikke liker det de gjør. Og Norge har to oppgaver i Ukraina-krigen: Den ene er å støtte Ukraina, og den andre er å sørge for at det ikke blir en storskala krig.

Se Stoltenberg komme med sterke uttalelser om Russlands president:


– Forvirret i hodet

Stoltenberg fortalte videre at det som skjer i Ukraina er ille, men at det vil bli enda verre om Russland går i krig med Nato.

– Vi er alle opptatt av å hindre en storkrig, og president Putin må vite at hvis han tenker på å gjøre det han blant annet gjorde i Georgia, Moldova og Ukraina, så er Nato der med en gang. Og hensikten med det er å hindre at han gjør det. Han må skjønne, ja, Ukraina er en tidligere sovjet-republikk, og han mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina kan gjøre. Vi har styrket Natos nærvær i øst, ikke fordi vi vil ha krig, men for å gi en klar beskjed om at vi er der for å forsvare dem og hindre krig, sa Nato-sjefen med henvisning til Latvia, Litauen og Estland som er Russlands naboer.

Natos generelsekretær var også klar på at derfor må investeres mer i forsvar.


– Det er vondt å si det, men for å kunne bruke mer penger på miljø og klima, så må freden sikres, sa han.

Han sammenlignet Ukraina-krigen med 22. juli.

– Det jeg forbinder med Utøya er at vi sto opp for demokratiet. Kampen i Ukraina handler også om demokrati. Menneskene der står opp for frihet, likeverd og retten til å leve sine egne liv, sa Stoltenberg.

På snarvisitt i Norge

Jens Stoltenberg hadde tatt seg et lite avbrekk fra den hektiske hverdagen i Brussel, ved å reise til Norge og møte AUF-ungdommen som er på sin årlige sommerleir på Utøya. Stoltenberg var selv AUF-leder i sin tid, nærmere bestemt fra 1985 til 1989. På Utøya torsdag skal imidlertid Nato-sjefen snakke om alliansens rolle og hva de ønsker å utrette, og det vil også være et fokus på Ukraina-krigen.