Tirsdag er Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i møter med Tysklands ferske forsvarsminister Boris Pistorius. Ett av temaene er Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, bekrefter Stoltenberg på en pressekonferanse om møtene tirsdag formiddag.

– Vi har mange saker å diskutere, innleder Pistorius på pressekonferansen.

SISTE: Tyskland har nå mottatt Polens offisielle forespørsel om å sende stridsvogner av typen Leopard 2 til Ukraina, opplyser Polens forsvarsminister tirsdag formiddag.

Tyskland har kommet under press fra Ukraina og noen Nato-allierte, blant dem Polen, om å forsyne Kyiv med tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner for å forsvare landet mot Russlands invasjon.

Støtten til Ukraina har vært et viktig tema, bekrefter Tysklands forsvarsminister tirsdag formiddag.

– Nato må ikke bli en del av krigen, samtidig som vi må støtte Ukraina, legger han til.

Få stridsvognnyheter

Om Leopard 2-stridsvognene, sier Pistorius:

– Det er ikke noe nytt her, situasjonen er uendret. Vi forbereder vår avgjørelse, som kommer snart.

Stoltenberg sier man nå må få tyngre og bedre våpen på plass i Ukraina, og det raskere.

– Derfor er jeg takknemlig for diskusjonen med Tysklands forsvarsminister i dag. Vi diskuterte stridsvogner. Konsultasjoner med de allierte vil fortsette, og jeg er sikker på at vi kommer frem til en løsning snart, sier han.

Før pressekonferansen var det spenning om det ville komme noen stridsvognnyheter.

Asbjørn Svarstad: Olaf Scholz presses til å gi tanks til Ukraina

ABC meldte natt til tirsdag at tolv land er enige om å forsyne Ukraina med rundt 100 Leopard 2-stridsvogner hvis Tyskland gir eksporttillatelse, ifølge en ukrainsk tjenestemann. Enigheten skal ha blitt inngått på et møte på den amerikanske Ramstein-basen i Tyskland fredag.

– Vil ta over hele Ukraina

Den ukrainske regjeringen mener at stridsvogner, og spesielt Leopard 2-modellen, er helt vesentlig for å kunne overvinne russiske invasjonsstyrker.

– Ingenting tyder på at Putin har endret målene sine. Han vil ta over hele Ukraina, og forbereder nye offensiver, sier Stoltenberg på tirsdagens pressekonferanse.

Nettavisen skrev om Putins planer tirsdag morgen: Ukrainsk etterretning: Russland planlegger en storoffensiv om få måneder

– Den eneste måten å skape langvarig fred på, er å gjøre det klart overfor Putin, at han ikke vil vinne på slagmarken. Derfor må vi gi Ukraina tyngre og mer avanserte systemer, slik at ukrainske styrker er i stand til å slå tilbake russiske styrker. Ikke bare for å overleve, men for å vinne, ta tilbake territorium og triumfere som en suveren stat, sier Stoltenberg.

Stolenberg sier at Tyskland er blant landene som gir mest støtte til Ukraina.

– Våpen fra Tyskland redder liv i Ukraina hver eneste dag, sier Stoltenberg, og sier at spesielt luftforsvaret redder liv i kampen mot missilangrep.

Les også: Tror Russland har lagt plan: –⁠ Da kan vi kanskje begynne å snakke om slutten av krigen

Den tyske statsministeren Olaf Scholz har så langt ikke villet si ja til at andre europeiske land kan sende tyskproduserte stridsvogner til Ukraina, men utenriksminister Annalena Baerbock sa til den franske TV-stasjonen TF1 søndag at Tyskland ikke vil hindre Polen i å sende tyskproduserte stridsvogner til Ukraina.

Mandag fulgte EUs utenrikssjef Josep Borrell opp og sa at Tyskland ikke blokkerer for eksport.

Polen vil formelt be Tyskland om lov til å levere Leopard-stridsvogner til Ukraina. Det er uklart hvor lang tid behandlingen av søknaden vil ta.

Den tyske produsenten Rheinmetall uttaler at den kan levere 139 stridsvogner av typen Leopard til Ukraina innen begynnelsen av 2024, dersom det trengs.