Stoltenberg satser på farefullt løp

Ap-leder Jens Stoltenberg ønsker seg en flertallsregjering av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet etter valget i 2005. Det er et farefullt løp han legger opp til.

Det første som må klaffe, er at de tre partiene til sammen oppnår flertall på Stortinget. Ifølge meningsmålingene er det høyst usikkert om det vil slå til. Det andre som må gå seg til i løpet av valgkampen i 2005, er at de tre partiene finner en måte å snakke om EU på som gjør at de også kan leve sammen i en regjering. Hvis de mot formodning skulle klare det, har de sannsynligvis tatt i bruk en form for politisk retorikk som garantert vil innebære at valget i 2009 blir et forferdelig tilbakeslag.

Men når den mest sannsynlige utgangen på valget i 2005 ser ut til å bli at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet til sammen ikke oppnår flertall på Stortinget, vil vi stå overfor den situasjonen som ganske sikkert er minst ønskelig for både Arbeiderpartiet og de nåværende regjeringspartiene. Da kommer nemlig Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet igjen til få den avgjørende innflytelsen når en regjering skal dannes.

Og det er ingen nyhet at Hagen og hans parti er et uberegnelig element i de politiske prosessene her til lands. Vi kan se for oss en valgkamp hvor de tre nåværende regjeringspartiene står sammen om at de vil fortsette regjeringssamarbeidet dersom valgresultatet gir grunnlag for det, samtidig som de tre partiene til venstre holder fast på at de ønsker å danne regjering sammen dersom velgerne gir dem mandat til det. Hvis da det mest sannsynlige inntreffer, nemlig at ingen av de to regjeringsalternativene oppnår flertall, har man virkelig gitt Carl I. Hagen en ønskerolle.

Siden han forrige gang valgte Kjell Magne Bondevik, kan det godt tenkes at han denne gangen velger Jens Stoltenberg. Det blir gøy for en ny regjering av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet å få Carl I. Hagen som fødselshjelper.

Kanskje burde slike utsikter bidra til at man både på den ene og den andre siden begynner å tenke i litt mer utradisjonelle baner om hvilke samarbeidsmuligheter som kan foreligge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag