Gå til sidens hovedinnhold

- Stoltenberg skyver kongen foran seg

Frp-leder Siv Jensen er oppgitt over statsministeren.

STORTINGET (Nettavisen): Onsdag ble statsminister Jens Stoltenberg grillet i Stortingets muntlige spørretime om kongens fravær under utdelingen av Krigskorset på frigjøringsdagen 8. mai.

- Det er helt åpenbart at vi vil finne andre arbeidsformer neste år, sa Stoltenberg, som etter et døgn med massiv kritikk, har snudd i saken.

Les også: Stoltenberg grillet om medaljestrid

- Han ga ingen svar
Frp-leder Siv Jensen var den første som spurte Stoltenberg om den betente saken i spørretimen, og hun spurte rett ut hvorfor ikke statsministeren ba kongen om å være til stede.

Jensen er ikke er fornøyd med svarene hun fikk.

- Problemet er jo at han ikke ga noen svar. Han har bestemt seg på forhånd for hva han vil si og ikke, sier Jensen til Nettavisen etter spørretimen.

Hun karakteriserer Stoltenbergs håndtering av saken som «håpløs».

- Det jeg synes er uheldig, er jo at han ender opp med å skyve kongen foran seg. Kongen deltar ikke i den politiske debatten, og derfor blir dette litt håpløst, sier Jensen, tydelig oppgitt.

Les også: Kongen: - Det var klarert
Les også: - Det er en skam

- Utrolig klønete
Jensen mener statsministeren burde lagt seg mer flat.

- Det statsministeren burde gjort var å innrømme at han har håndtert dette på en utrolig klønete måte, at det å markere våre veteraner, det er ikke partipolitikk, det er noe vi gjør som en samlet nasjon. Da er det bare en person som er så samlende, og det er kongen, sier hun.

Etter spørretimen ble Stoltenberg gjentatte ganger spurt av pressen om han vil unnskylde overfor kongen det som har skjedd, men han valgte å ikke svare direkte på dette.

- Hvorfor statsministeren ikke svarer på spørsmål han får verken i stortingssalen eller andre steder, det vet jeg ikke. Min erfaring er at det pleier å være lurt å svare på spørsmål, sier Jensen.

- Har blandet roller
- Føler du saken er løst nå som Stoltenberg har snudd i saken?

- For fremtiden er den nå håndtert slik at vi bringer ting tilbake til normalen. Malen helt siden krigens dager har vært at det er statsoverhoder som deler ut Krigskorset, påpeker Jensen.

Frp-lederen mener Stoltenberg fratok kongen en svært viktig oppgave.

- Det uheldige her, som jeg synes er vanskelig, er at statsministeren har bidratt til en rolleblanding. Vi har altså statsministeren, stortingspresidenten og kongen, de har helt tre ulike roller i vårt styresett. Det å blande de rollene sammen, det er uheldig. Det statsministeren egentlig har gjort, er å frata vår monark en svært viktig oppgave han har, og den har han nå liksom gitt tilbake aller nådigst. Sånn kan ikke en statsminister opptre, sier Jensen til Nettavisen.

- Ser at det ble helt feil
Stoltenberg sa i spørretimen at årets «arbeidsdeling» på frigjøringsdagen ble feil.

- Det var den arbeidsdelingen vi var enige om denne gangen. Det var også det samme som skjedde i fjor. Jeg ser at dette har skapt mye strid i år. Jeg er den første til å si at dette er synd. Hele poenget med en veterandag og det å gjeninnføre Krigskorset er å gi en samstemt anerkjennelse til veteranene. Og der har kongen en selvsagt plass. Alle ser nå at den arbeidsdelingen vi hadde i år ikke er god. Vi gjør det annerledes neste år, forsikret statsministeren.

Etter spørretimen fortsatte pressen grillingen av Stoltenberg.

- Er du enig i at du har satt kongen i en vanskelig situasjon? ble han spurt.

- Dette var en arbeidsdeling kongen og jeg var enig om. Men jeg ser jo i ettertid at dette ble helt feil, svarte Stoltenberg.

- Men er du enig i at du satt han i en vanskelig situasjon? gjentok journalisten.

- Jeg er enig i at dette ble en dårlig løsning, og at derfor bør vi gjøre det på en annen måte neste gang. For hele hensikten med at vi innfører disse nye ordningene, er jo å gi mer anerkjennelse til soldatene og veteranene, sa han.

- Regjeringes fest
Gjennom hele dagen tirsdag var både statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Grete Faremo opptatt av å understreke at kongens fravær under seremonien var et resultat av en ny arbeidsdeling man hadde blitt enige om og et ønske om at oppdragsgiverne - regjering og storting - i større grad er til stede når soldatene skal hedres.

- 8. mai er regjeringens fest for veteranene. Det var jo et arrangement hvor vi markerte både frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen. I fjor jobbet vi med hvordan vi kunne systematisere en større innsats for å anerkjenne veteranene, og gjorde derfor en avklaring både med Stortinget, Regjeringen og Slottet om arbeidsfordelingen, sa Grete Faremo til Nettavisen tirsdag.

Faremo sa at hun så for seg at kongen vil dele ut medaljer i fremtiden:

- Opplegget legger til rette for at hans majestet kan utdele medaljene, slik at jeg ser for meg at majesteten vil dele ut medaljer fra hele stridsdekorasjonsregimet, inkludert Krigskorset, også i fremtiden.

Les også: - Jeg ser for meg at kongen deler ut i fremtiden

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken