*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg slår tilbake mot USA-kritikk

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener USAs ambassade bommer kraftig når den hevder at norske politikere er passive i kampen mot terror.

16.12.10 08:29

Amerikanernes analyse av det de mener er en passiv norsk holdning til terror, kom fram i et konfidensielt notat som ambassaden i Oslo har utarbeidet og som Aftenposten omtalte onsdag etter å ha fått det lekkede dokumentet via nettstedet WikiLeaks.

I tillegg til passive, mente dokumentets forfatter, chargé d'affaires Kevin M. Johnson, også at norske politikere er trege og at de ikke ønsker å forholde seg til radikaliseringen.

- Det er helt feil. Vi har gjort mye for å trappe opp vår innsats mot terror, sier Stoltenberg til Aftenposten.no.

Statsministeren viser til budsjettøkninger til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), handlingsplanen for terrorforebygging og datalagringsdirektivet.

Hevder embetsmenn gikk mot politikerne
I en rekke av dokumentene som er lekket fra den amerikanske ambassaden, hevdes det at norske embetsmenn flere ganger har gått mot sin egen regjering i samtaler og møter med amerikanerne, skriver Aftenposten.

Embetsmenn fra Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet skal i møter med diplomater fra USAs ambassade ha fremmet politiske standpunkter som bryter med den rødgrønne regjeringens politikk.

Blant annet skal toppfolk i UD ha ment at Norge burde engasjere seg mer i Sør-Afghanistan. Man skal også ha bedt amerikanerne om hjelp, blant annet til å få overbevist (daværende) forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) slik at hun kunne få med seg den rødgrønne regjeringen på å sende spesialstyrker til Afghanistan.

Fra dokumentene som er lekket til nettstedet WikiLeaks og som Aftenposten har fått tilgang til, kommer det fram at ansatte i Utenriksdepartementet skal ha uttalt at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) personlig måtte «overbevises» for å bli med på å rapportere Iran til FNs sikkerhetsråd.

Og tjenestemenn i Forsvaret skal i juli 2008 ha advart amerikanerne mot Espen Barth Eide, som da var statssekretær i Forsvarsdepartementet. De anonyme byråkratene med «sterke pro-USA-instinkter» skal ha sagt at statssekretæren «ikke er til å stole på» for å fremme USAs prioriteringer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.