Dagens internasjonale konferanse om Krim-halvøya kommer i kjølvannet av at det har gått seks måneder siden Russland invaderte Ukraina, men også i anledningen at Ukraina feirer sin uavhengighetsdag onsdag 24. august.

Siste nytt om Ukraina-krigen her

– For å overkomme terror blir det nødvendig å vinne kampen mot russisk aggresjon. Det er nødvendig å frigjøre Krim-halvøya. Dette vil bli gjenoppreisingen av en ny lov og orden i verden. Derfor må vi frigjøre Krim fra okkupasjon også. Det startet på Krim og det vil ende på Krim, sa Ukrainas president innledningsvis.

– Nye prosjekter

Nato-sjef Jens Stoltenberg har tidligere sagt at Nato skal være ved Ukrainas side hele veien, et budskap han gjentok til president Zelenskyj tirsdag.

– Åtte år siden var Russlands annektering av Krim ulovlig. De brukte halvøya som en startrampe for invasjonen for et halvt år siden. Ukraina har lidd i seks forferdelige måneder med krig, men de har klart å slå tilbake. President Putin startet krigen og må avslutte den. Siden februar har Nato støttet Ukraina, og jeg har aktivt bedt ledere om å øke støtten til Ukraina, sa Stoltenberg innledningsvis.

Og han la til:

– Vi har flere prosjekter klare for vinteren, og vi skal støtte Ukraina langvarig. Vinteren kommer og den vil bli tøff. Dette er en kamp om vilje, derfor må vi støtte Ukraina så lenge som mulig, slik at det blir et selvstendig Ukraina. Vi vil fortsette å støtte Ukraina så lenge det blir nødvendig, fortalte Stoltenberg.

«Vinteren kommer» er også en klar referanse fra TV-serien «Game of Thrones om at man må være forberedt på den tøffe vinteren.

Toppledere lover støtte videre

Canadas statsminister Justin Trudeau tok seg også tid til noen uttalelser under konferansen, hvor han blant annet nevnte at Canada skal hjelpe til med utstyr og trening av politiet i Ukraina. Den tyske statsministeren Olaf Scholz tok også bladet fra munnen.

– Denne konferansen viser at Ukrainas partnere står nærmere hverandre enn noensinne. Vi vil fortsette å støtte Ukraina økonomisk og med våpen. Våre sykehus vil fortsette å behandle sårede ukrainere, våre skoler vil fortsette å ta imot ukrainere og vårt arbeidsmarked vil være åpent for ukrainere, var noe av det Scholz sa.

Les også: Feriebilde fra Krim avdekker svært sensitive detaljer

Storbritannias statsminister Boris Johnson var også invitert til å tale, og han tok seg tid til å slakte Putins handlinger.

– Han har brutt såpass mange traktater at jeg ikke klarer å liste dem opp alle. Helt siden annekteringen av Krim-halvøya har folket opplevd grusomheter. Etter at Putin tok over Krim-halvøya forvandlet han området til en militærleir. Stedet ble en av startrampene for invasjonen 24. februar i år. Vi må derfor stå sammen for å sørge for at vi aldri anerkjenner Russlands annektering av Krim-halvøya. Derfor skal vi fortsette å støtte Ukraina.

Frankrikes president Emmanuel Macron nevnte at Russlands annektering av Krim i 2014 var ulovlig.

– Jeg vil minne Russland om deres forpliktelser overfor internasjonale lov, men Russland har dessverre valgt veien gjennom krig, var noe av det Macron sa.

Italias statsminister Mario Draghi var klar på at kampen om Krim-halvøya er en viktig del av Ukrainas frigjøringskamp.

– Russland må stoppe deres brutale krig, var noe av det Draghi sa.