Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenberg tror på enighet om EUs nye klimamål

Oslo (NTB): Jens Stoltenberg mener det er fullt mulig å få EU-landene med på forslaget om å kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030.

- Forslaget er et viktig skritt i retning en avtale neste år. Nå er det helt avgjørende at EUs regjeringer slutter seg til dette forslaget. Jeg mener det er realistisk, sier Stoltenberg til NTB.

Onsdag gikk EU-kommisjonen inn for å kutte Unionens samlede utslipp med 40 prosent fra 1990-nivået innen 2030. Stoltenberg skal selv bidra til at landene stiller seg bak Kommisjonens forslag igjennom sin nye rolle som FNs klimautsending.

- Jeg skal bidra til framgang i det internasjonale klimaarbeidet. Det handler delvis om å bidra til enighet rundt en klimaavtale i Paris i 2015, men også om å handle mens vi forhandler. Vi må med andre ord få på plass tiltak mens vi venter på de store avtalene, sier Stoltenberg.

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er blant kritikerne av forslaget. Han mener at bidraget ikke er godt nok, sett i lys av at rike land har forårsaket problemene. Den kritikken er Stoltenberg uenig i.

- Det er ingen andre grupper av land som går lengre enn EU. Sammen med Norge og få andre land er EU pådrivere. Men det er klart at vi må kutte mer i tiden etter 2030, sier Stoltenberg. (©NTB)

Reklame

8 superkupp på kjøkkenutstyr