*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg tuller litt med historien

Politiske ledere har alltid hatt en tendens til å beskrive politiske begivenheter på en måte som gjør at de selv fritas for ansvar for ting som har gått galt. Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg er ikke noe unntak i så måte.

02.10.03 15:04

Hver gang det nå er spørsmål om finne løsninger på politiske utfordringer som regjeringen står overfor, svarer Jens Stoltenberg med at dette får regjeringspartiene ordne opp i selv sammen med Fremskrittspartiet.

Ved enhver tenkelig anledning gjentar Stoltenberg at "det er Fremskrittspartiet som har ansvaret for at Bondevik-regjeringen ble innsatt." Det betyr igjen at disse partiene ikke skal regne med noen støtte fra Arbeiderpartiets side i den politiske avgjørelsesprosessen.

Jens Stoltenberg synes å ha fortrengt at den viktigste årsaken til at Bondevik-regjeringen ble innsatt i 2001, var at Stoltenberg og hans parti hadde gjort et katastrofalt dårlig valg. Etter å ha bidratt til å avsette den forrige Bondevik-regjeringen vel et år i forveien, gjorde Stoltenberg det så dårlig ved valget, at det ikke lenger fantes noe parlamentarisk grunnlag for en fortsatt Arbeiderparti-regjering.

Det var Arbeiderpartiets valgnederlag som var den direkte årsaken til at Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre innledet forhandlinger om det politiske grunnlaget for en eventuell tre-parti-regjering. For Kristelig Folkeparti var det selvfølgelig helt uaktuelt å søke sammen med Arbeiderpartiet som nettopp hadde sørget for å fjerne Kjell Magne Bondevik som statsminister for en sentrumsregjering.

Situasjonen stilte heller ikke Carl I. Hagen og Fremskrittspartiet overfor noe reelt valg etter at det var klart at landet måtte skaffe seg en ny regjering etter at Arbeiderpartiet hadde gått seg fullstendig bort ved valget.

Derfor blir det en nokså fortegnet form for historieskriving som Jens Stoltenberg bedriver når han i dag forsøker å få folk til å tro at det også fantes et Arbeiderparti-alternativ etter 2001-valget.

Og ved stadig å gjenta at Arbeiderpartiet ikke kan ha noe ansvar for å finne løsninger på de politiske utfordringene siden det er Fremskrittspartiet som "sitter med ansvaret for at Bondevik-regjeringen ble innsatt", så setter også Jens Stoltenberg seg på sidelinjen når det gjelder å påvirke politikken i en retning som hans parti kunne se seg tjent med.

På denne måten bidrar Jens Stoltenberg til å gi Carl I. Hagen og hans parti en politisk makt som er betydelig større enn partiets størrelse skulle tilsi. I tillegg vil denne ansvarsfraskrivelsen fra Stoltenbergs side bety at politisk virksomhet kommer i enda sterkere miskreditt blant velgerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.