*Nettavisen* Nyheter.

Stoltenberg varsler at han søker avskjed

Oslo (NTB): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet Stortinget mandag formiddag om at han senere mandag går til kongen for å søke avskjed.

14.10.13 11:07

Stoltenberg ba om å få ordet etter at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) hadde presentert de rødgrønnes siste statsbudsjett.

Med henvisning til valgresultatet, opplyste Stoltenberg at han i statsråd i dag vil legge fram sin avskjedssøknad for kongen og anbefale at kongen ber Høyre-leder Erna Solberg danne ny regjering

Statsministeren møter kongen klokken 13 for å orientere ham om sin beslutning. Han vil samtidig levere sin avskjedssøknad. Kong Harald vil be Stoltenberg fortsette som leder av et forretningsministerium inntil en ny regjering er klar.

Et forretningsministerium skal bare holde landet gående i en kort periode, ikke fatte omstridte vedtak eller gjøre disposisjoner som berører en påtroppende regjering. Det heter i Grunnloven at kongen alltid skal ha et «statsråd» hos seg, enten det er en operativ regjering eller, som nå, et forretningsministerium.

Kongen vil senere mandag kontakte Høyres leder Erna Solberg og gi henne oppdraget med å danne en ny regjering. Hun får beskjed om å melde tilbake til kongen når alt er klart. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.