Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenberg: - Verdier er det sterkeste vern

Minnet det tragiske som skjedde.

Oslo (NTB): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener vi må jobbe hver dag for å ivareta verdier som gir mindre grobunn for ekstremistiske krefter.

– Våre verdier er vårt sterkeste vern mot vold og terror. Et 100 prosent sikkert land vil måtte være stengt, sperret og lukket. Slik skal Norge aldri bli, sa Stoltenberg i talen.

Kirke- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap), forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) var til stede under markeringen. Leder for støttegruppen for dem som ble rammet av bomben mot regjeringskvartalet, John Hestnes, ledet arrangementet.

Les også:

– Gjør vondt

Statsministeren la vekt på at de som ble direkte berørt av terroren på Utøya og regjeringskvartalet, sørger på ulik måte.

– Jeg opplever at folk har behov for forskjellige ting. Mange berørte har satt stor pris på at vi har markert det i det offentlige, og at vi har tatt til orde for de verdiene som ble truet etter 22. juli. Vi skal legge til rette for begge deler, sa Stoltenberg til pressen etter talen.

– Det å ha felles minnemarkeringer gjør litt vondt for de berørte, for det minner om det vonde. Samtidig er det litt godt, for de merker at de ikke står alene og at de blir tatt vare på, sier Stoltenberg.

Frykter ekstremisme

I talen trakk Stoltenberg fram hva Norge har lært av terrorangrepet. Han mener det viktigste er å ha et samfunn som ikke gir grobunn for terror.

– Det er ingen motsetning å være opptatt av både fysiske tiltak og verdier og holdninger. Det viktigste svaret er verdiene. Et slikt samfunn gir mindre grobunn for ekstremistiske krefter, sier Stoltenberg, som legger til at han frykter ytterliggående ekstremisme i Europa.

– Vi ser det i Norge og i landene rundt oss. Ingen ekstremist skal få skremme oss fra å bevege oss fritt, tenke fritt og snakke fritt, sa Stoltenberg. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken