Gå til sidens hovedinnhold

Stoltenberg: - Vi må jobbe sammen

Den afghanske presidenten Hamid Karzai er på offisielt besøk i Norge.

Oslo (NTB): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) understreket behovet for videre samarbeid da han møtte Afghanistans president Hamid Karzai tirsdag.

De to møttes til en arbeidslunsj i regjeringens representasjonsbolig tirsdag ettermiddag. Der undertegnet de samarbeidsavtalen som forplikter Norge til å fortsette bistandsprogrammet på 750 millioner kroner i året fram til 2017, mens Afghanistan forplikter seg til godt styresett og korrupsjonsbekjempelse.

Stoltenberg la vekt på at det gode samarbeidet mellom landene skal fortsette.

– Jeg setter stor pris på at vi kan møtes her i Oslo og diskutere samarbeidet som er utviklet gjennom alle disse årene, sa Stoltenberg til Karzai da de to holdt en felles pressekonferanse etterpå.

– Vi setter pris på at dere er villige til å ta over ansvaret for sikkerheten i Afghanistan og gjøre landet tryggere for alle afghanere, sa Stoltenberg.

I samtalene ble det lagt vekt på Afghanistans utvikling, og hvordan man kan oppnå god politisk styring i landet.

NATOs videre rolle og mulige støttefunksjoner i Afghanistan var også et tema i samtalene. Stoltenberg sa at Norge vil vurdere å delta, hvis vi blir forespurt.

– Kampen mot internasjonal terrorisme er en global kamp. Vi opplevde dette nylig i angrepet mot gassanlegget i In Aménas i Algerie. Det understreker behovet for at land samarbeider for å bekjempe disse angrepene, sa Stoltenberg.

Møtte Barth Eide
Karzai møtte også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tidligere tirsdag. Begge er optimister og tror på en bred politisk løsning for det krigsherjede landet.

– Det store spørsmålet nå er om de klarer å få i stand et bredt politisk kompromiss med alle grupper, og det tror han at de får. Jeg tror han er ganske optimistisk, og jeg syns den optimismen er rimelig velbegrunnet. Jeg tror at dette kan bli betydelig bedre i løpet av få år, sier Eide til NTB etter møtet.

Eide påpeker at det gjerne blir turbulent idet det politiske bildet endrer seg, og at det av og til blir verre før det blir bedre fordi grupper posisjonerer seg.

Mange Afghanistan-kjennere er kritiske til om landet vil klare å stå på egne bein når de internasjonale styrkene skal være ute etter 2014. Det skal også holdes presidentvalg neste år, og Karzai skal ifølge grunnloven tre til side.

Dommedagsprofeter
– Vi har en hel armé av dommedagsprofeter her i landet og internasjonalt som på et hvilket som helst spørsmål svarer at nå går det litt verre enn sist du spurte. Jeg tror de tar feil, sier utenriksministeren.

– Det kan godt komme hendelser som hver for seg er dramatiske, men det jeg er opptatt av er det langsiktige bildet, legger han til.

Norge har lovet å bruke 750 millioner kroner årlig fram til 2017 på å hjelpe Afghanistan videre på veien mot fred og demokrati.

Eide sier Karzai ser på Norge som en god partner, særlig fordi Norge har forsøkt å skille mellom militær innsats og sivil bistand. Andre land har knyttet mye av hjelpen til de militære Provincial Reconstruction Team (PRT), og dermed blir støtten trappet ned når styrkene drar, påpeker Eide.

Kamp mot korrupsjon
Samarbeidsavtalen som Karzai og Stoltenberg inngår tirsdag, stiller også krav til at Afghanistan hindrer misbruk og sløsing med pengene. Mange kritikere mener Karzai leder en regjering og et statsapparat som er gjennomsyret av korrupsjon.

Eide mener likevel at Norge har god kontroll og viser til at støtte tidligere har blitt stanset ved mistanke om misbruk.

– Det er viktig å vise våre skattebetalere og Stortinget at dette ikke er penger som bare gis bort, og så vet vi ikke hva som skjer. Vi kommer til å ha en nær oppfølging, sier Eide.

Ifølge ham går mye av den norske støtten via Verdensbanken og fond der det er internasjonal kontroll. Dessuten har det ikke vært like mye korrupsjon på alle fronter, ifølge Eide.

Et av målene med den norske støtten er å bidra til en demokratisk utvikling i Afghanistan. Men demokratiske mål er ikke en del av kravene i samarbeidsavtalen.

Taliban inn i politisk sfære
Sikkerhetssituasjonen er også en betydelig utfordring. Eide ser det som sentralt om man klarer å få til en politisk forståelse mellom regjering og opposisjon på den ene side og Taliban på den andre side. Man må komme til en forståelse som er akseptabel for begge parter.

– Det betyr at Taliban må akseptere en del grunnleggende prinsipper og at de andre må akseptere at de går ut av krigssonen og inn i den politiske sfæren igjen. Og det kan skje. Hvis det skjer tror jeg sikkerhetssituasjonen vil bli sterkt bedret, sier Eide. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken