RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenberg: Viktig for verden at vi lykkes på Mongstad

Bergen (NTB): Det er viktig for verden at vi lykkes på Mongstad slik at vi finner bedre og billigere måter å rense CO2 på, framholdt statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han åpnet testanlegget for CO2-fangst på Mongstad mandag.

Statsministeren var opptatt av at det viktigste som skjer på Mongstad er testarbeidet som nå skal starte for å utvikle teknologi som kan gjøre det mulig å rense utslippene fra kraftverk og andre anlegg som slipper ut store menger CO2.

- Bare i Kina åpnes det ett kullkraftverk i uken. Verden kommer til å være avhengig av kull, olje og gass i mange år framover. Da må vi ha teknologi som kan redusere disse utslippene, sa statsministeren.

Satsingen på Mongstad ble lansert av Stoltenberg som Norges månelanding i 2007. Da var målet full rensing av alt utslipp fra raffineriet og kraftverket på Mongstad innen 2014. Senere er månelandingen blitt utsatt gang på gang. Nå er det uklart om det noensinne blir full rensing. Statsministeren var heller ikke så opptatt av dette da han ble spurt om månelandingen.

- Det viktigste nå er at vi utvikler teknologi som kan komme alle til gode, men vi arbeider etter de opprinnelige planene når det gjelder full rensing, sa han.

Etter utsettelsene kan full rensing på Mongstad tidligst skje i 2020 hvis politikerne bestemmer seg i 2016. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere