Stoltenberg vil bremse oljepengebruken

Oslo (NTB): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det ikke er nok å holde bruken av oljepenger under handlingsregelen på 4 prosent. Det eneste ansvarlige er å nærme seg 3 prosent, mener han.

Stoltenberg varsler ifølge Dagens Næringsliv at utsiktene for norsk økonomi gjør at vi må regne med at i normale år skal vi bruke nærmere 3 enn 4 prosent av oljefondet. I år bruker regjeringen 3,3 prosent, eller cirka 30 milliarder kroner under beløpet dersom man hadde nådd grensen for handlingsregelen.

Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen ser for seg at partiet i praksis vil følge handlingsregelen i en eventuell regjering med Høyre. Høyres Jan Tore Sanner applauderte dette utspillet for to uker siden og konstaterte at dette vil gjøre det lettere å bli enige i eventuelle budsjettforhandlinger.

- Dette forsterker argumentene for at Høyre og Frp avklarer rammene for politikken. De gir inntrykk av at de kan gi gass når vi egentlig trenger å holde igjen. De argumenterer nærmest med at fordi denne regjeringen ligger så klart under rentebanen, er det bare å ta i bruk den reserven vi har ved at vi ligger ned på 3-tallet, og selv gå opp til 4. Det vil være i strid med handlingsregelen og undergrave norsk økonomi, sier Stoltenberg.

Det er ifølge statsministeren tre årsaker til at man bør holde oljepengebruken nærmere 3 enn 4 prosent: Konkurranseutsatt industri må skånes for økte renter og høyere kronekurs som følge av økt pengebruken, det er i tråd med handlingsregelen at oljepengene skal fases jevnt inn, og til sist er vi i en periode med høye oljeinntekter, men kraftig økende utgifter som følge av en aldrende befolkning. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.